USA/lukning: Små stigninger - men atter rekorder

Udgivet den 17-12-2019  |  kl. 22:06  |  

Efter solide stigninger mandag fortsatte de amerikanske aktier tirsdag opad til nye rekordniveauer, selv om fremgangen var noget mere beskeden.

Den positive stemning var igen understøttet af de mildere handelsvinde, efter USA og Kina har indgået en delvis handelsaftale, som aftrapper konflikten mellem de to, og tirsdag var der også medvind fra solide data fra den amerikanske økonomi, ligesom investorerne ifølge Danske Bank tager toppen af deres hedges.

Det brede S&P 500-indeks steg derfor marginalt til rekordniveauet 3192,23 point. Indekset er steget med 27,4 pct. i 2019. Nasdaq satte også rekord efter et plus på 0,1 pct. Dow Jones stod ikke i skyggen af de to andre og lukkede i ny top i 28.264,78 - også efter et plus på 0,1 pct.

- Vi havde en negativ stemning i Europa. Boris Johnson vil med lov sikre, at Storbritannien hurtigt forlader brexit-aftalen. Det satte politisk risiko tilbage på agendaen. Det kørte dog ikke over til USA. Der er man ret ligeglade med Europa, siger Lars Skovgaard Andersen, seniorstrateg i Danske Bank.

- Her har man efterbrænder på handelskrigen på den korte bane. Mange løfter også deres hedges af, da nogle vurderer positionerne til det nye år. Det er nok, da det er med til at lette presset.

SOLIDE NØGLETAL

Fra USA kom der tirsdag en håndfuld nøgletal, som pegede den rette vej. Arbejdsudbuddet voksede mere end ventet, og det dulmede frygten for, at jobskabelsen i USA aftager. Desuden var industriproduktionen stærkere end spået.

- Positive nøgletal er også med til at støtte op. Når økonomierne vender rundt, er det et godt tidspunkt at fange trenden i aktiemarkedet. Nu indregner man et scenarie, at data bliver bedre. Men det skal bekræftes, ellers er vi kørt lidt for hurtigt frem, forklarer Danske Banks seniorstrateg.

NETFLIX I GLOBALT UDBRUD

Blandt de store aktier var det Amazon, som trak mest op tirsdag med et plus på 1,2 pct., mens Microsoft med et minus på 0,5 pct. pegede den anden vej.

Finansaktierne havde det godt på de seneste dages rentestigninger og løftede anbefalinger fra analytikerne, og USA's tre største banker gik frem. Bank of America vandt 1,0 pct., JPMorgan steg 0,6 pct., og Citigroup gik op med 1,1 pct.

Også Netflix løb med en del positiv opmærksomhed, og aktien i streamingkæmpen steg med 3,7 pct. Her var det nyheden mandag aften om et boom i antallet internationale abonnementer, som løftede.

Investorerne har længe fokuseret på frygten for pres på Netflix' hjemmemarked i USA, hvor både Apple og Disney i november lancerede nye konkurrerende tjenester, men Netflix har i mellemtiden sat fokus på mulighederne for at vokse internationalt - og især hos mobilkunderne i Indien og Indonesien, hvor man eksperimenterer med billigere priser.

- Netflix har været presset på frygt omkring udviklingen i abonnementer, men det ser ud til, at Netflix har fundet ud af det ude i Indien. Fokus har kun været på USA, men man skal se bredere på det, forklarer Lars Skovgaard Andersen.

Netflix har mere end 90 mio. kunder uden for USA og Canada.

POSITIVT NYT FRA ELI LILLY

Tirsdag var der også fokus på den amerikanske medicinalvirksomhed Eli Lilly, der ser lyst på udsigterne i 2020, som ventes at byde på vækst på både top- og bundlinje.

Selskabet offentliggjorde forud for handelsstart sin prognose for næste år, og målt på indtjeningen lå den en bid over analytikerforventningerne. Aktien steg derfor 2,0 pct.

BOEING VENDTE RUNDT

Flyproducenten Boeing bekræftede mandag aften, at koncernen til januar midlertidigt indstiller produktionen af fly af typen 737 MAX. Forinden var den faldet med 4,3 pct. i mandagens handel på rygterne om beslutningen, men tirsdag klarede aktien sig igennem med skindet på næsen med en uændret kurs.

Boeings 737 MAX-fly har siden marts været underlagt flyveforbud i hele verden. Forbuddet fulgte efter to styrt i henholdsvis Indonesien og Etiopien. De skete inden for fem måneder og kostede i alt 346 mennesker livet.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯