USA/lukning: Udsalg i teknologi vendte optur til nedtur

Udgivet den 16-04-2024  |  kl. 06:32  |  

De amerikanske aktier åbnede ellers ugen op med solide stigninger, men endnu et sæt stærke nøgletal kombineret med en fornyet frygt for eskalering af konflikten i Mellemøsten bragte bekymringen tilbage i markedet og risikoappetitten ned. Derfor endte aktierne med fald.

Tirsdag tegner til endnu en dag i rødt. Aktiefures på de tre ledende amerikanske aktieindeks ligger tirsdag ved 6-tiden 0,2-0,3 pct. lavere. De europæiske aktiemarkeder var lukkede da faldene i USA og sukkerheden manifesterede sig og derfor ligger den toneangivende europæiske aktiefuture, DAX-futuren, 1,1 pct. nede.

Handelen mandag startede med lettelse, fordi Irans massive droneangreb på Israel i weekenden - som gengældelse for et tidligere angreb på et iransk konsulat i Syrien - var afmålt og telegraferet til omverden i god tid. Det gav håb om, at situationen kunne nedtrappes, men ud på aftenen skrev flere israelske medier, blandt andet med henvisning til landets forsvarschef, Herzi Halevi, at en kraftig reaktion er i vente.

Samtidig hoppede markedsrenterne op efter et overraskende stærkt detailsalg i USA i marts, og det tyngede særligt på de vigtige teknologikæmper.

Det brede S&P 500-indeks faldt derfor mandag med 1,2 pct., selv om det det var i plus i den indledende handel med så meget som 0,9 pct.

Dow Jones tabte 0,7 pct., mens Nasdaq mistede mest med et fald på 1,8 pct.

- Investorerne skal bevæge sig forbi bekymringerne for, at rentenedsættelserne vil blive udskudt på grund af en genstridig inflation, siger Chris Larkin, investeringschef hos E*trade, til Bloomberg News.

- Geopolitiske spændinger i Mellemøsten er stadig en joker.

Det trykkede altså også aktierne, at renterne mandag fortsatte med at stige til deres højeste i 2024, da detailsalget i marts viste sig en del stærkere med en vækst på 0,7 pct. mod ventede, ifølge Bloomberg News, 0,4 pct.

Den tiårige rente steg på den baggrund med 9 basispoint, mens den toårige gik op med 3 punkter, og markedet befæstede sine spekulationer i, at der i år blot vil komme to rentesænkninger i USA, sammenlignet med en forventning om syv af slagsen for bare tre måneder siden.

FALDT PÅ OPKØBSRYGTER

I S&P 500 klarede sundhedsaktierne sig bedst mandag med et minus på 0,2 pct., mens dagligvareaktierne mistede 0,5 pct.

I den anden ende faldt vækstsektorerne, cyklisk forbrug, kommunikationsservice og it, 1,6-2,0 pct.

Det var Microsoft, inden for it, som trak mest ned i markedet mandag med et fald på 2,0 pct. Chipkæmpen Nvidia, der i starten ellers trak markedet opad, vendte også kraftigt rundt og smed 2,5 pct.

På samme måde mistede Apple 2,2 pct. Æblekoncernen var mandag også i fokus på bagkant af en nyhed om, at salget af iPhones i første kvartal ifølge IDC er faldet med næsten 10 pct. til det laveste niveau siden pandemien, fordi efterspørgslen i Kina synes at være bremset op.

Inden for software var der desuden tilbagegang på 7,3 pct. til Salesforce, der rygtes at være på vej til at overtage Informatica, som trods denne nyhed faldt med 6,5 pct. til en markedsværdi på 10,6 mia. dollar.

SKAL FYRE 10 PCT

Inden for cyklisk forbrug smed Tesla også 5,6 pct. Her var der fokus på, at koncernen vil afskedige mere end 10 pct. af sine medarbejdere som svar på en global opbremsning i efterspørgslen på selskabets elbiler.

I samme sektor tabte Amazon desuden 1,4 pct., mens der i kommunikationsservice var minus til Meta Platforms på 2,3 pct., ligesom Alphabet mistede 1,8 pct.

Der var mandag også opmærksomhed til regnskaberne, da investeringsbanken Goldman Sachs lagde sine tal frem og blev belønnet for det med et plus til aktien på 2,9 pct. efter en markant vækst i nettoindtægterne på 16 pct. til 14,21 mia. dollar, hvilket klart trumfede forventningerne hos analytikerne på 12,98 mia. dollar.

Ikke langt bagved endte Charles Schwab med en fremgang på 1,7 pct. Onlinebørsmægleren klarede sig også bedre end ventet i ørets første tre måneder og fik blandt andet flere kunder end spået.

Inden for sundhed var der trods den sure stemning flere grønne islæt med en stigning til Centene på 2,8 pct., da investeringsbanken Wells Fargo hævede sit kursmål for aktien. Desuden steg USA's største sygekasse, Unitedhealth, med 1,5 pct.

.\\˙ MarketWire

Claus Mikkelsen

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯ 

Seneste nyheder

17:59 Britisk olieserviceselskab falder 34 pct. til laveste niveau nogensinde
17:49 Europa/lukning: Philips på himmelfart og tæv til Deutsche Bank i lysegrønt marked
17:02 Mandagens aktier: Forårsstemning med mest grønt til Demant og Mærsk
17:00 Mandagens obligationer: Renten fortsatte ned efter godt inflationsnyt fra Tyskland
16:21 Saxo Bank får otte påbud efter tilsynsbesøg: "Bliver håndteret med største alvor"
16:01 Tesla-aktie sendes op med 10 pct. efter foreløbig godkendelse i Kina
15:41 Norden-topchef køber aktier for 1,5 mio. kr.
15:40 USA/åbning: Tesla og Apple sørger for fortsættelse af den grønne bølge
15:16 Bavarian har startet løbende registreringsansøgning i USA for nyt vaccinehåb
15:11 Valuta: Yen styrket mod dollar med mistanke om intervention
14:49 Analytiker overrasket over "krævende" estimater for Vestas' indtjening og ordrer
14:44 USA/tendens: Tesla har udsigt til solid medvind på endnu en grøn dag
14:16 Godt inflationsnyt syd for grænsen: Tyske forbrugerpriser stiger mindre end ventet
14:07 Analytikere inden Carlsberg-regnskab: Opjustering kan være på tapetet senere i år
14:04 Godt inflationsnyt syd for grænsen: Tyske forbrugerpriser stiger mindre end ventet
13:53 Europa/aktier: Philips i voldsom stigning efter forlig
11:42 Obligationer/middag: Renten fortsætter ned med fokus på inflationstal
11:24 Aktier/middag: Forårstemningen fortsætter med Demant i topform
11:13 ECB's Wunsch opfordrer til varsomhed med rentekommunikationen
10:37 Svensk økonomi sidder fortsat fast i recession - fjerde kvartal i træk med negativt BNP