Forskellige former for investeringer

Udgivet den 05-01-2020  |  kl. 20:53  |  

De fleste kan godt lide tanken om at investere. At pengene kommer ud på markedet og arbejder og samtidig skaber vækst og økonomiske muligheder. Men tanken er måske mere romantisk end realistisk, da det måske også er de færreste, der reelt ved, hvor og i hvad man skal investere i for at undgå store tab. Det er dog ganske enkelt så snart man har fået et overblik over mulighederne. Det absolut første skridt man skal tage, hvis man overvejer at investere, er at lægge et budget, så man ved, hvad der er til rådighed indenfor egen økonomi. 

Læg en god plan

Et budget er en plan, et overblik over ens økonomi. Med et budget undgår man økonomiske overraskelser og skaber en tryghed over sine økonomiske muligheder ved at kende egne udgifter og indtægter. Derved er det lettere at få pengene til at slå til og udnytte pengene så godt som muligt. For eksempel kan man få plads i budgettet til investering, hvis man har lyst til at lægge penge i forskellige projekter. Det gode ved investering er, at der er et hav af muligheder. Og lige som med budgettet er det vigtigt at lav en plan, en strategi for at minimere egen risiko og få så meget ud af sine penge som muligt. I denne artikel vil enkelte investeringsmuligheder blive præsenteret. 

Tre klassiske former for investeringer 

Den mest kendte investering man kan lave, er i aktier. Historisk set har investering i aktier givet et solidt afkast samtidig med, at det er billigt og let. Og forholdsvis sikkert. Ikke fordi aktiemarkedet ikke bevæger sig både op og ned, men fordi det stiger i værdi med tiden. 

En af de relativt nye investeringsmuligheder er crowdlending. Et koncept, hvor man opretter sig på en platform og låner penge ud. Denne platform er bindeleddet mellem dem, der låner, og dem der låner ud. Platformen er enten ejet af udlåneren selv eller af en anden mellemmand, oftest et firma, der låner ud til flere udbydere på samme tid.

En klassisk form for investering er ejendomsinvestering, der har eksisteret lige så længe, som mennesker har boet i boliger. Mange rige familier har skaffet og bevaret deres økonomiske råderum gennem boliginvestering. Boliginvestering har den hage ved sig, at det kræver et stort pengebeløb fra starten af, hvilket holder mange fra at gå den vej. I dag er der dog flere muligheder end før, da der er kommet crowdfunding-platforme, hvor man kan eje andele af en ejendom frem for hele ejendommen. Eller lignende, hvor man kan investere i et lån, som bruges til boligprojekter. 

Investering i vin

Når man taler om investering, handler det ganske enkelt om udbud og efterspørgsel. Der er mange varer, der de sidste mange, mange år har været efterspurgt. En af disse varer er eksempelvis vin. Dette betyder ikke, at vin er en sikker gevinst for en god investering, men det betyder, at man kan komme langt med sine penge, hvis man sætter sig ind i efterspurgte vine, der giver gode afkast. Sagt helt enkelt: køb en vin, der er efterspurgt og har gode anmeldelser bag sig og er steget i pris grundet efterspørgslen. Hvis der er behov for at undersøge det nærmere, så find mere om investering i vin her. Men vær opmærksom på, at investeringsvine ikke er et reguleret marked på samme måde, som for eksempel aktier er.

Der er ingen der fører tilsyn med virksomhederne, og derfor er det vigtigt, at man kun investerer i virksomheder, som man selv har fuld tillid til. Derfor er denne form for investering også ofte et spørgsmål om interesse, da man skal vide en del om vin for at lave en god investering. Flere af de store mæglere inden for vininvestering inviterer til store, årlige begivenheder, hvor man kan møde andre ligesindede og smage på en række vine, der kunne blive en ny mulig investering. Dette kan skabe en tryghed, da man kan diskutere med andre, der ligeledes har interesse i vin og ved en del om det. På den måde står man ikke alene med sine overvejelser, man kan styrke sin egen viden på området og derigennem sikre sig den bedst mulige investering. 

Skrevet af Alexander Leo-Hansen

Udgivet af: Penge