Når virksomheder rammes i krisetider

Udgivet den 30-11-2022  |  kl. 10:35  |  

Det kan ikke have været gået nogens næse forbi, at vi i de seneste år har været vidne til mange forskellige kriser. Først kom der en pandemi, som påvirkede virksomheder og iværksættere, hvor nogle blev nødt til at dreje nøglen om. Så kom inflationen, som steg og steg, og virkede helt uoverskuelig. Oveni det er der også en klimakrise, som truer vores verden. Hvordan holder og holdt virksomheder gejsten oppe?

Corona-pandemien

Hvad var situationen?

Det var en skæbnesvanger dag i marts 2020. Der blev afholdt pressemøde med ordene om, at landet ville lukke ned, og det er noget, som de fleste unægteligt aldrig ville glemme. Og selv om der blev udsendt hjælpepakker, var det i nogle tilfælde langt fra nok til at redde mange virksomheder, hvor andre virksomheder har skullet tilbagebetale deres corona-lån.  

Hvad gjorde virksomhederne og iværksættere? 

En verdensomspændende epidemi var dog ikke nødvendigvis nok til at sætte en stopper for iværksættere. For tilsyneladende var antallet af nystiftede virksomheder i 2021 næsten det samme som året før, og i nogle dele af landet steg antallet af nystiftede enkeltmandsvirksomheder. Det vidner om, at iværksættere altså ikke sådan er til at slå ud, og faktisk klarede de fleste danske virksomheder sig bedre end frygtet.

Inflation

Hvad er situationen?

Inflationen løber afsted, og vi ser det både på elpriserne, og når vi handler. I nogle lande har inflationen været på det højeste den har været i flere årtier. Det stiller krav til virksomhederne, for forbrugerne vil også ændre på, hvordan de handler, når alt er dyrere.  

Hvad gør virksomheder og iværksættere?

En inflation ændrer på forbrugeradfærd, men selv om danskerne har lav forbrugertillid, betyder det ikke et drastisk fald i forbruget. Det betyder, at der er et vindue for, at virksomhederne kan nå at tilpasse priserne. Med inflationen kommer der også spørgsmålet om lønninger, og derfor skal virksomhederne blandt andet fokusere på at fastholde sine medarbejdere. Man skulle ikke tro det, men krisetider kan faktisk være gode tidspunkter at investere på. Vi har i tidens løb gennemgået mange kriser, så tager man en række forbehold, kan virksomheder stadig investere. Et godt råd er at have en plan, hvor man spreder ens investeringer over tid, så man er mindre sårbar over for fremtidige kriser. Dermed betyder en økonomisk krise altså ikke nødvendigvis, at man skal afholde sig fra at investere, f.eks gennem saxo bank, hvis du heller ikke er skræmt væk.

Udgivet af: Penge