Hvem kan investere passivt?

6 aug 2019 - 22:51 af: Fisher Investments Norden

Umiddelbart kan det måske virke nemt at investere passivt. Vælg en billig fond eller flere fonde, der afspejler et bredt markedsindeks, og behold det for evigt og se dine penge vokse. Idéen bag passiv investering giver god mening. Så længe du ikke rører de investerede penge, vil dine afkast ligne dem i indekset minus eventuelle gebyrer - der som regel ikke er så høje for denne type fonde. I lange perioder har markedsafkastet været ret godt! Desværre opnår de fleste faktisk ikke denne form for markedslignende afkast, fordi det ikke at røre pengene er psykologisk meget hårdere, end de fleste tror. Ægte passive investorer - dem, der kan sove godt om natten på trods af alle markedets op- og nedture - er sjældne. Hvorfor? Fordi vi er mennesker! Mennesker har følelser, og ukontrollerede følelser kan være en hindring for at være en disciplineret investor.

Følelser og investering

Den vanskeligste del af en passiv strategi er nok det psykologiske pres, det lægger på investorerne. I et marked med lav volatilitet er det nemt nok at købe en fond, der afspejler et indeks, og se din portefølje vokse til nye højder. Den reelle udfordring opstår under negativ markedsvolatilitet som ved bunden af en korrektion eller et bear-marked, hvor du er nødt til at se din kontos værdi falde hver dag. Det kan få mange investorer til at føle, at de er nødt til at handle, sælge ud og "standse blødningen." Det er også på det tidspunkt, hvor investorer begår nogle af deres største investeringsfejl, der kan gøre det betydeligt sværere for dem at nå deres endelige mål.

Hvis du vil læse mere om, hvordan aktuelle forhold har indvirkning på aktiemarkedet og din portefølje, så download Fisher Investments Nordens seneste aktiemarkedsudsigt og få løbende indsigter.

Præcis og konsekvent timing af markedet er vanskeligt. Næsten umuligt. Investorer vælger ofte at gå ind og ud af markedet på de forkerte tidspunkter. Eller at investere for kraftigt i en bestemt "hot" sektor eller del af markedet, lige når denne del topper. Forkert timing af markedet kan udgøre forskellen mellem at kunne gå på pension på det ønskede tidspunkt eller være nødt til at udskyde sin pensionsdato med et par år.

Et markedsundersøgelsesfirma, DALBAR, Inc., udfører en årlig undersøgelse med titlen "The Quantitative Analysis of Investor Behavior." Undersøgelsen sammenligner aktie- og obligationsmarkedsafkastet med den gennemsnitlige amerikanske investeringsforeningsinvestors afkast i løbet af de seneste 25 år. Aktiemarkederne måles af S&P 500 - et amerikansk aktieindeks for aktier med høj kapitaliseringsgrad. 2018-udgaven af denne undersøgelse viste, at den gennemsnitlige kapitalfondsinvestor opnåede et årligt afkast på 7,9 % sammenlignet med S&P 500's 9,7 % - det er en forskel på næsten 2 %.[i] Selvom 2 % måske for nogen ikke virker som en kæmpestor forskel, viser figur 1, hvor stor en indflydelse, en forskel på 2 % kan have over tid.

Bilag 1: Hypotetisk vækst for USD 1 million investeret i 25 år, 31/12/1992 - 31/12/2017

Kilde: "Quantitative Analysis of Investor Behaviour, 2018," DALBAR, Inc. www.dalbar.com. FactSet, pr. 06/04/2018. Barclays indeks over samlet kumulativt afkast for statsobligationer fra 31/12/1992 - 31/12/2017. Tallene i ovenstående undersøgelse er angivet i USD. Valutaudsving mellem USD og DKK kan medføre større eller mindre investeringsafkast og andre angivne egenskaber.

DALBAR tilskriver investorernes langsigtede underpræstation "psykologiske faktorer", der kan resultere i dårlige markedstimingbeslutninger. Når først disse psykologiske faktorer begynder at gøre sig gældende, begår investorer fejl. De køber dyrt og sælger billigt. For at være en passiv investor skal man have nerver af stål, så man kan modstå alle de følelser, der følger med investering i aktiemarkedet.

Jagten på bedre afkast

Ifølge DALBAR er den gennemsnitlige investeringsperiode for alle kapitalfonde omkring 4 år. Hvis en passiv strategi skal fungere ordentligt, kan man ikke ændre sin strategi hvert fjerde år.[ii] Men stolthed kan gøre det meget fristende at ændre strategi. For nogle giver det at have succes med at administrere deres egne finanser stor stolthed. I et forsøg på at "klare sig bedre" og styrke deres følelse af stolthed skifter investorer ofte til indekser, der klarer sig bedre. Prøv at forestille dig en investor i 1990'erne, der besluttede, at han ville investere passivt i MSCI EAFE, et indeks, der følger ikke-amerikanske udviklede markeder. Da slutningen af 1990'erne nærmede sig, bemærkede han måske, hvor godt amerikanske teknologivirksomheder klarede sig, og besluttede at flytte sine investeringer for at følge NASDAQ - et indeks fokuseret på amerikansk teknologi. Selvom dette skift sandsynligvis kunne betale sig i første omgang, styrtdykkede den amerikanske teknologisektor i sidste ende, og denne investor ville have stået tilbage med en portefølje, der faldt i værdi. Ved at ændre sit fokus for at opnå bedre kortsigtede afkast bevægede han sig sandsynligvis længere væk fra at nå sine langsigtede mål.

Ifølge adfærdsøkonomi er menneskers hjerner ikke kodet til at kunne klare den usikkerhed, der er forbundet med at eje aktier. Selvom det i teorien måske virker nemt bare at "sætte det til side og glemme det", er grådighed og frygt investorernes værste fjender, når det handler om at administrere deres egne penge. Selv fagfolk, som rationelt ved, at markedsvolatilitet er helt normal, kan blive distraherede i perioder med stor volatilitet og træffe forhastede beslutninger.

Hvilken type investor er du?

Måske er du en mentalt stærk investor, der kan styre dine følelser og forblive disciplineret over for en passiv investeringsstrategi. Hvis du er, tillykke! Hvis du kan forblive disciplineret, er der chance for, at du vil klare dig bedre end de fleste investorer. Men for de fleste er en passiv investeringsstrategi kun god i teorien - ikke i praksis - af den simple grund, at vi alle er mennesker. Uden tilstrækkelig disciplin og investeringsrådgivning til at hjælpe med at forblive disciplineret, kan man blive offer for almindelige menneskelige følelser som grådighed og frygt. Disse rodfæstede følelser kan gøre passiv investering alt andet end let.

Fisher Investments Norden, filial af Fisher Investments Europe Limited, England (CVR-nummer 35243003). Fisher Investments Europe er autoriseret og reguleret af UK Financial Conduct Authority (FCA-nr. 191609) og registreret i England, (selskabsnr. 3850593). Fisher Investments Europe Limited har vedtægtsmæssig adresse på: 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Storbritannien.

Fisher Investments Europe Limited outsourcer sin porteføljeforvaltningsfunktion til moderselskabet, Fisher Asset Management, LLC, som driver virksomhed under navnet Fisher Investments, og er stiftet i USA og reguleres af den amerikanske Securities and Exchange Commission. Investering i aktiemarkedet indebærer risiko for tab og der er ingen garanti for, at den investerede kapital tilbagebetales helt eller delvist. Tidligere resultater er ingen garanti for og ikke vejledende for fremtidige resultater. Værdien af din investering og dennes afkast varierer i forhold til de globale aktiemarkeder og de internationale valutakurser.

 

[i] "Quantitative Analysis of Investor Behavior, 2018," DALBAR, Inc. www.dalbar.com. FactSet, pr. 06/04/2018. Barclays indeks over samlet kumulativt afkast for statsobligationer fra 31/12/1992 - 31/12/2017. Afkast er angivet i USD. Valutaudsving mellem USD og DKK kan medføre større eller mindre investeringsafkast.

[ii] Ibid.

Mere fra denne blogger

09/09 En knap så gylden mulighed
Guld har en rig historie. I tusindvis af år er dette ædelmetal blevet brugt på mange forskellige måder - som smykker, som betalingsmiddel, som guldskatte i gravkamre og meget andet. På et tidspunkt... Læs mere
06/08 Hvem kan investere passivt?
Umiddelbart kan det måske virke nemt at investere passivt. Vælg en billig fond eller flere fonde, der afspejler et bredt markedsindeks, og behold det for evigt og se dine penge vokse. Idéen bag... Læs mere
01/07 Hvorfor fungerer dette almindelige risikoforhold ikke, som du tror?
På kort sigt kan et volatilt aktiemarked gøre en investor ilde til mode. Volatilitet er noget af det, der kan gøre investering usikkert, og som mennesker foretrækker vi generelt sikkerhed. Så hvad... Læs mere
06/06 Utilsigtede følger: En grund til, at aktier favoriserer inaktive regeringer
I store dele af Europa kontrollerer svage koalitioner og mindretalsregeringer den lovgivende magt med populistiske partier lige i hælene. Resultatet af det er - efter vores mening - udpræget... Læs mere
14/05 Vil du foretage bedre investeringer? Invester i verden.
Hvis du læser tidsskrifter, ser nyheder eller endda bare logger på sociale medier, vil du måske opleve et fælles tema: Verden er mere forbundet end nogensinde før. Det er dog ikke et nyt fænomen. For... Læs mere

Profil

Fisher Investments Nordens billede

Fisher Investments Norden

Personlig porteføljeforvaltning og investeringsrådgivning med fokus på kunden

Fisher Investments Norden er den danske filial af Fisher Investments Europe Limited, der af ADVFN er blevet kåret som årets formueforvalter tre år i træk. De sætter en ære i at hjælpe deres kunder mest muligt, så deres kunder kan nå deres økonomiske mål, ved hjælp af proaktiv service og skræddersyede tilbud efter behov. 

Fisher Investments Norden tilbyder personlig porteføljeforvaltning med en konkurrencedygtig og transparent betalingsstruktur med deponering af aktiver hos uafhængige banker i Danmark. Fisher Investments Europes engagerede investeringsrådgivere tilbyder en unik service, der er skræddersyet til kundens langsigtede investeringsmål. Deres ekspertise inden for en lang række investeringsstrukturer betyder, at de kan de tilbyde et bredt udvalg af strategier for forvaltning af aktiver til individuelle investorer. Med sin omfattende erfaring inden for globale investeringer giver Fisher Investments Europe sine kunder en favorabel mulighed for at anskaffe sig globale porteføljer. 

Pr. 31. december 2018 forvaltede Fisher Investments og virksomhedens datterselskaber aktiver til en værdi af mere end 93 mia. USD – over 51 mia. USD for private nordamerikanske investorer, mere end 33 mia. USD for institutionelle investorer og over 7 mia. USD for private europæiske investorer.

Læs mere på  www.fisherinvestments.com/en-dk