Ny aftale om finansieringen af lån i den almene boligsektor

Udgivet den 23-11-2017  |  kl. 16:05  |  

Regeringen har indgået aftale med realkreditinstitutterne om omlægning af finansieringen af lån i den almene boligsektor. Omlægningen vedrører nye og eksisterende statsstøttede lån til nybyggeri og nye og eksisterende lån til renovering med støtte fra Landsbyggefonden.

Aftalen indebærer, at realkreditinstitutterne fortsat varetager udlånene til almene boliger. Staten garanterer 100 pct. for udlånene og for de nye almene realkreditobligationer, som placeres i egne kapitalcentre, som fremover vil blive anvendt til finansiering af udlånene.

Med aftalen betaler realkreditinstitutterne en provision til staten for at modtage statsgarantien (0,12 pct. af hovedstolen).

For at sikre kvaliteten i kreditvurderingerne afhænger realkreditinstitutternes indtjening af, at staten ikke lider tab. Det indgår således i aftalen at kreditinstitutterne i en konkurssituation, hvor staten lider tab, vil miste en del af et på forhånd aftalt beløb og således dække en del af statens tab.

De kommunale garantier fastholdes på samme niveau som i dag, men garantien stilles fremover over for staten, og ikke over for realkreditinstituttet. I praksis vil det betyde, at staten overtager den begrænsede risiko på udlånet, som realkreditinstitutterne har i dag.

For at opnå en større rentebesparelse ved omlægningen kan staten vælge at opkøbe de nye særlige almene realkreditobligationer finansieret ved at udstede statsobligationer.

På lignende vis kan staten opkøbe KommuneKredits obligationer, som finansierer kommunale ældreboliger med 100 pct. kommunal garanti. KommuneKredit vil fortsat stå for finansieringen af kommunale ældreboliger.

Den almene boligsektor har i dag støttede lån for ca. 181 mia. kr. Heraf udgør indekslån og lån fra KommuneKredit - som i udgangspunktet ikke omlægges til den nye finansieringsmodel - hhv. ca. 53 mia. kr. og 25 mia. kr.  

Indekslånene kan efter nærmere aftale med de enkelte institutter omfattes af en statsgaranti, mod at institutterne betaler provisionen på 0,12 pct. af hovedstolen til staten.

Rentetilpasningslån (altovervejende RTL-5) med en volumen på ca. 71 mia. kr., vil blive flyttet til den nye finansieringsmodel i forbindelse med lånenes refinansiering. De fastforrentede lån, med et volumen på ca. 37 mia. kr., flyttes ved kommende påbudskonverteringsrunder.

Staten vil som hidtil fastsætte, hvilken låntype der skal anvendes ved såvel optagelse af nye lån, som ved omlægning af eksisterende lån. Dette vil blive udmeldt efterfølgende.

Staten vil, i forlængelse af ovenstående aftale, justere maksimalsatserne vedrørende almene lån med støtte, som har været gældende siden 1999.

Aftalen gennemføres ved ændringsforslag til finansloven samt en ændring af lov om almene boliger, som forudsætter tilslutning fra et politisk flertal i Folketinget.

Vedhæftede filer:

Announcement from the Ministry of Transport Building and Housing November 2017 DK.pdf

Udgivet af: NPinvestordk

Seneste nyheder

11:48 Obligationer/middag: Renterne siver fortsat frem mod tal fra USA
11:43 Mærsk-topchef kigger stadig på mulighed for at købe DB Schenker
11:37 Aktier/middag: Novo og Mærsk trækker C25 ned trods GN i topform
11:31 Novo går efter endnu en vigtig godkendelse til Wegovy i juli
10:16 Vestas-topchef er "meget komfortabel" med forventningerne efter første kvartal som planalgt
10:12 Havvind hjalp Ørsted til positiv overraskelse i første kvartal
10:11 Novos kassemester: Vi kan virkelig lide hvad vi ser for Wegovy i USA
10:09 Mærsk-topchef kigger stadig på mulighed for at købe DB Schenker
09:46 Pandoras brandmomentum bag "superstærkt" første kvartal siger Jyske Bank
09:45 Aktier/åbning: Solid GN stignning kan ikke matche fald i Novo og Mærsk
09:20 Ørsted direktør ser første kvartal som vigtigt skridt videre mod nye strategi
09:06 Obligationer/åbning: Fald i internationale renter smitter af i Danmark
09:04 Spar Nord blev hevet op af klart højere renteindtægter i første kvartal
09:03 Alm. Brands forsikringsdrift og grønne markeder trak opjustering i vådt kvartal
09:00 Mærsk-analytiker ser tydelig effekt efter uro i Det Røde Hav
08:52 Pandora sprænger analytkernes forventninger - og opjusterer
08:44 Vestas OVERBLIK Q1: Starter året med lav aktivitet og røde tal på bundlinjen
08:40 Diamanter er en piges - og Pandoras - bedste ven
08:38 Novos supersællert trak resultaterne over konsensus i første kvartal
08:37 Ørsted med mindre overskud end ventet - men havvind overraskede positivt