5 boligkøbere: Det ville vi ønske vi havde vidst inden vi købte

Udgivet den 12-09-2018  |  kl. 06:00  |  
Villa (Foto: David Buchmann)

Foto: Boligsiden.dk

Der er mange ting at holde styr på, når man skal købe bolig. For det første skal man sikre sig en lånegodkendelse, dernæst finde den perfekte bolig, og når den er fundet, så skal man forhandle med sælger om den helt rigtige pris. Og lykkes det, så skal man flytte. I processen kan der dog dukke overraskelser op. Og i nogle tilfælde er de af uoverskuelig karakter.

Fem ansatte på Boligsiden.dk fortæller her, hvad de ville ønske, de havde vidst, inden de underskrev købsaftalen på deres bolig. Står du overfor at skulle købe hus eller lejlighed, kan du blive inspireret til, hvordan du bliver klædt bedst muligt på, så du undgår de værste overraskelser.

1. “Mærk efter om du føler dig tryg i området”

Anders Vang Helgesen, marketingkoordinator
Købte parcelhus på 140 kvm i Hvidovre i 2016

BELIGGENHED: Den vej, vi har købt hus på, er en lang lige vej, hvor folk køre forholdsvist stærkt. Da vi så huset, var vi ikke opmærksomme på den gennemkørsel, der er. Vi havde besøgt området nogle gange, inden vi besluttede os for at byde på huset, men det gav ikke et reelt indtryk af, hvordan det er at bo der. Nu er vi gået i gang med et trafiksaneringsprojekt, hvor kommunen lægger hastighedsmålere ud, så de kan afgøre, om der er basis for at sætte et fartdæmpende skilt op.

Du kan ændre meget ved et hus, men du kan ikke ændre beliggenheden, så tilbring noget tid i lokalområdet og mærk efter, om du føler dig tryg. Vi er stadig rigtig glade for huset, men det ville have været rart med et endnu bedre kendskab til lokalområdet, så vi vidste hvad vi gik ind til, da vi købte.

FACADE: Vores hus er pudset, og det ser rigtig godt ud, men det slår revner, og man kan ikke reparere lokalt uden, at det får en nuanceforskel. Det er hele facaden, der skal have en omgang, hver gang der kommer en revne. Det er derfor meget lidt vedligeholdelsesvenligt.

Vores garage står i gule mursten, og vi har talt om, hvorvidt den skal pudses op eller males, og med erfaringen fra huset, er der ikke nogen tvivl om, at jeg vil male. Hvis tingene står pænt, når du køber, tænker du ikke så meget over, hvor følsomt det er overfor vejr, vind og slitage. Den slags vil jeg tage med i mine overvejelser, hvis jeg skal købe hus igen.

2. “Cigaretrøgen trak ud af væggene under istandsættelsen”

Birgit Daetz, kommunikationsdirektør
Købte ejerlejlighed på 73 kvm på Amager i 2018 (forældrekøb)

CIGARETRØG: Vi købte et dødsbo, som skulle renoveres, inden min datter kunne flytte ind. I den proces blev jeg overrasket over, hvor svært det er at komme af med cigaretrøg fra tidligere ejere. Røgen trak ganske enkelt ud fra væggene, da vi skulle sætte i stand, så vi måtte købe en særlig, dyr maling for at komme lugten til livs.

Lejligheden passede rigtig godt til de ønsker, vi havde, og det er også lykkedes os at få bugt med lugten, men med den viden vi har nu, ville vi klart være fristet til at genoverveje vores valg, hvis der havde været en lignende lejlighed i nærheden uden røg.

ISTANDSÆTTELSE: Det er noget helt andet at planlægge en istandsættelse af en lejlighed sammenlignet med et hus. Det skal man vide, hvis man har en stram tidsplan for indflytning. Vi havde ikke taget højde for, hvor meget der skal koordineres med naboer og ejerforeningen. Det gælder både i forhold til vand, der skal lukkes, og de mange timer, hvor der bliver arbejdet.

Den larm det medfører bliver hurtigt en belastning for naboerne, så der er mange hensyn, man selvfølgelig skal tage. Det havde vi ikke taget højde for, og derfor blev det hele udsat flere gange, hvilket betød, at tidsplanen skred.

3. “Vi skulle have allieret os med en byggesagkyndig”

Kasper Fredløv Sonberg, boligøkonom
Købte ejerlejlighed på 75 kvm i Valby i 2017

FUGTSKADER: Et halvt år efter indflytning opdagede vi, at der var utætte fuger på badeværelset. På den anden side af væggen stod et puslebord på vores datters værelse, og en dag så vi, at tapetet bag bordet sad løst. Det var lige til at rive af dér, hvor væggen var mest fugtig, og man kunne lugte svampen.

Vi fik en byggesagkyndig ud, som vurderede, at det kunne reddes, hvis vi lod det tørre og derefter fik repareret fugerne. Det er selvfølgelig en udgift at skulle fjerne tapet og sætte nyt op, men det tungeste har været de mange bekymringer, der fulgte med fugtskaden. Var der eksempelvis en sundhedsrisiko, og havde fugten spredt sig til andre steder, end det vi lige kunne se?

Jeg ville ønske, at vi havde allieret os med en fagperson inden, så vi på forhånd vidste, hvilke udfordringer der ventede os. Vores næste bolig bliver nok et hus, og i den proces vil vi helt sikkert have alt tjekket, så vi undgår overraskelser.

TIDSPRES: En af årsagerne til, at vi ikke fik undersøgt lejligheden i detaljer var, at det var en presset situation, fordi der var mange om buddet. Det betød, at vi blev nødt til at handle hurtigt, og derfor var der ikke så meget tid til at tænke over tingene.

Det er en svær balance at skulle føle sig sikker i et køb og samtidig skulle træffe en hurtig beslutning. En anden gang vil vi nok forsøge at trække tiden så lang tid som muligt, så vi kan nå at få et reelt billede af boligen, inden vi skriver under.

4. “Det tager overraskende lang tid at renovere”

Stefanie Mather, kommunikationskonsulent
Købte rækkehus 131 kvm i Ringsted i 2015

ADVOKATBISTAND: Huset var et dødsbo, som vi købte med hurtig overtagelse, inklusiv indbo. Inden vi flyttede ind, havde nogle af arvingerne været inde i huset og hente møbler. Heldigvis havde vi en god boligadvokat, der sørgede for, at vi fik det hele tilbage.

Jeg tænkte ikke over det dengang, men nu er jeg mere bevidst om, at man ikke skal spare penge på specialister, herunder en boligadvokat, så der ikke på noget tidspunkt kan sås tvivl om, hvad der er aftalt med sælger.

RENOVERING: Det jeg allerhelst ville have vidst er dog, hvor lang tid det egentlig tager at totalrenovere et hus. Det er, som om vi aldrig bliver helt færdige. Der dukker løbende uforudsete ting op, og nogle ting har derudover vist sig at være langt mere omfattende, end vi havde regnet med. Eksempelvis har vi for nyligt opdaget en utæthed ved en altan, hvor der siver vand ind. Det er en bekymring og en udgift, vi ikke havde forudset.

Vi bor i huset, mens vi renoverer, så vi har ikke en decideret tidsplan, men jeg havde slet ikke regnet med, at vi stadig ville være i gang tre år efter, vi købte huset.

LOKALPLANER: Kommunen er i gang med at renovere kloakker, og de enkelte husejere skal selv betale for den del, der ligger på matriklen. For os drejer det sig om en udgift på over 50.000 kroner inde på matriklen, hvis det bliver besluttet at renoveringen også skal dække vores kvarter.

Inden vi købte, havde vi slet ikke overvejet at undersøge lokalplanerne. Hvis vi en dag skal købe igen, vil jeg helt sikkert skele til det. I forhold til vores nuværende bolig ville det ikke havde haft betydning for vores beslutning om at købe, fordi vi virkelig gerne ville have huset, men det er klart, at der skal disponeres anderledes økonomisk, hvis man ved, at der står en stor udgift og venter i kulissen.

5. “Det hele var i meget dårligere stand, end jeg kunne se”

Simon Møbjerg Sørensen, Kommunikationskonsulent
Købte andelsbolig på Østerbro i København i 2011 (solgte igen to år senere)

BYGGEGODKENDELSER: Da jeg overtog lejligheden, fandt jeg hurtigt ud af, at der ikke var indhentet godkendelser på en masse ombygninger i lejligheden. Det gjaldt en blændet dør, et nedlagt toilet og et ombygget badeværelse, hvor der var et afløb, der var installeret ulovligt.

Det resulterede i, at jeg kom til at bruge rigtig meget tid på et kommunekontor på Amager, fordi jeg som ny ejer, var forpligtet til at få styr på godkendelserne. Det var en kæmpe tidsrøver, som jeg ikke havde forudset.

ALT DET MAN IKKE KAN SE: Jeg havde kun set lejligheden møbleret, da jeg underskrev købsaftalen, og det var et tungt møbleret hjem. Da jeg overtog den tomme lejlighed, kunne jeg pludselig se, hvor dårlig standen var. Nogle steder var der ikke fodpaneler, og gulvet i entreen, var så slidt, at det skulle skiftes. Det betød, at en lille klat maling blev til en større renovering.

Det værste var dog toilettet. Det viste sig, at afløb og kloakering var i så dårlig stand, at det ganske enkelt flød over jævnligt. Sælger havde nævnt, at der kunne være lidt knas engang imellem, men ikke at det var så grelt. I forbindelse med at jeg fik lavet nyt badeværelse, blev toilettet flyttet, sådan at en flaskehals i rørlægningen i kælderen blev fjernet.

Der er mange ting, jeg ville ønske, jeg havde vidst, inden jeg købte den lejlighed. Vigtigst er, at en byggesagkyndig kunne have forberedt mig bedre på det arbejde, der ventede i lejligheden. Men det var mit første boligkøb, og jeg var slet ikke opmærksom på, at det var nødvendigt.

Udgivet af: Boligsiden

Tags:  Bolig❯