Forholdet mellem USA og Kina vil tage mange år at forbedre
I slutningen af denne uge begynder handelsdialogen mellem USA og Kina igen, og i starten af oktober vil forhandlingerne på højt niveau atter blive genoptaget.
Forholdet mellem de to lande er dog forværret så meget det senere år, at det vil tage meget lang tid at genetablere det, og uenigheden har på flere vigtige punkter sat sig grundigt fast.
Eksempelvis vil Kinas regering næppe give sig over for USA i spørgsmålet om, hvordan landets økonomi skal drives. USA forlanger, at Kina dropper statsstøtten til landets virksomheder og åbner op for, at udenlandske virksomheder kan konkurrere på lige fod på det kinesiske marked. På samme måde vil USA vil ændre sin vurdering af en række kinesiske selskaber som en trussel mod den nationale sikkerhed i USA, hvilket afskærer dem fra at handle med amerikanske virksomheder.
Sådan lyder vurderingen fra begge sider af handelsfronten, skriver Reuters.
Larry Kudlow, der er den nærmeste økonomiske rådgiver for præsident Donald Trump, sagde i starten af måneden, at det kan tage et helt årti at løse konflikten med Kina, mens Yu Yongding, politisk rådgiver i Kina, advarer, at landet ikke har travlt med at lave en aftale.
Kellie Meiman Hock, tidligere ansat ved Handelsrepræsentantens kontor i USA og i dag partner hos McLarty Associates peger på, at det kan være, at præsident Xi Jinping og Donald Trump vil indgå en foreløbig handelsaftale i oktober, men Kina vil næppe give sig på spørgsmålet om strukturelle reformer, som USA - og for den sags skyld også EU - ønsker sig.
Topforhandlerne - handelsrepræsentant Robert Lighthizer og finansminister Steven Mnuchin hos amerikanerne og vicepremierminister Liu He hos kineserne - har heller ikke gjort nævneværdige fremskridt siden sammenbruddet i forhandlingerne i maj.
Siden det sammenbrug har retorikken også set en optrapning mellem præsidenterne Trump og Xi, så selv om der er sket en optøning omkring udskudte og aflyste tariffer og genoptaget opkøb af amerikanske landbrugsvarer fra Kinas side, står parterne i en svær situation.
- De er låst fast i en ukomfortabel omfavnelse. Begge præsidenter har underløbet deres forhandlere, og ingen af siderne kan stole på, hvad den anden siger, vurderer William Reinsch, der er tilknyttet Center for Strategic and International Studies.
/ritzau/FINANS
Mest læste lige nu
Seneste nyheder
- 1 af 1189
- næste ›