Dansk Erhverv: Ny OECD-prognose er en fjer i hatten for dansk økonomi
Den danske økonomi har rigtig gode chancer for at lave en blød landing og dermed undgå en decideret lavkonjunktur efter et par år med rigtig høj fart på økonomien.
Det er vurderingen i OECD's nye rapport over Danmarks økonomi. Her ventes det, at BNP-væksten aftager til 1,2 pct. i 2024 for så at vokse svagt til 1,5 pct. i 2025.
Det er en stor fjer i hatten for dansk økonomi, vurderer Tore Stramer, der er cheføkonom hos Dansk Erhverv.
- Efter en ellers udfordret periode, der har budt på høj inflation, stigende renter og en begynde afmatning på vores største eksportmarkeder, så er det OECD's forventning at dansk økonomi undgår en reel lavkonjunktur. Set fra mit skrivebord, så er der tale om en prognose i den positive ende af skalaen, som dog flugter fint med de allerede offentliggjorte prognoser fra Regeringen, Nationalbanken og De Økonomiske Råd, skriver Tore Stramer i en kommentar.
Vanen tro indeholder rapporten også bud på en række fremtidige udfordringer.
OECD venter eksempelvis, at en stadigt ældre befolkning vil udfordre den danske velfærdsmodel og give underskud i den offentlige saldo fra 2030 og frem til cirka midten af 2050.
Derfor anbefaler OECD, at den offentlige opsparing øges fra 2030 og frem.
- Det kan bestemt ikke garanteres, at det blive problemfrit for dansk økonomi at køre med et længerevarende underskud på den offentlige saldo i perioden efter 2030. Det stiller dansk økonomi i en mere sårbar situation - også selvom de offentlige finanser på længere sigt er mere end holdbare. Vi er derfor også helt enige med OECD i, at der bør gennemføres tiltag, der øger den finanspolitiske opsparing og robusthed i perioden efter 2030, lyder det fra Dansk Erhvervs cheføkonom.
Helt konkret anbefaler OECD reformer af pensionsordninger.
Det bakker man op om hos Dansk Erhverv.
- Paletten af tidlige tilbagetrækningsordninger er simpelthen for stor i øjeblikket og bør både reduceres og forenkles. Hvis den faktiske tilbagetrækningsalder ikke som ventet øges over de kommende mange år, så vil det helt fjerne fundamentet under den finanspolitiske holdbarhed og skade vækstpotentialet i dansk økonomi væsentligt, skriver Tore Stramer.
.\\˙ MarketWire
Mest læste lige nu
Seneste nyheder
- 1 af 1187
- næste ›