Sydbank: Investorernes pludselige recessionspanik er overdrevet
Handlerne trak hastigt og voldsomt følehornene til sig onsdag, efter at en tidligere direktør for den amerikanske centralbank, Federal Reserve, talte for en øjeblikkelig nedsættelse af renten i USA.
Det sendte aktierne voldsomt ned onsdag, og det teknologitunge Nasdaq-indeks kom ud på sin værste deroute siden 2022. S&P 500-indekset bakkede 2,3 pct., Dow Jones sivede 1,3 pct., mens Nasdaq bragede ned med hele 3,6 pct.
Argumentationen for rentenedsættelsen var, at en særlig indikator viser, at betingelserne for en recession historisk set nu er opfyldt.
Frygten for en recession er dog overdreven, mener Sydbanks seniorøkonom Mathias Dollerup Sproegel.
- Sommerpanikken spredte sig som en steppebrand i går på finansmarkederne, da den tidligere direktør i den amerikanske forbundsbank William Dudley argumenterede for en omgående rentenedsættelse i USA, skriver han.
- Han havde ellers længe været en stor fortalter for "høje renter i lang tid", fortsætter seniorøkonomen.
Det er udviklingen for den såkaldte Sahm-recessionsindikator, der har fået William Dudley til at opfordre til en rentesænkning. Indikatoren har historisk vist, at en recession i USA, når det glidende tremåneders gennemsnit i arbejdsløsheden er steget med 0,5 pct.point fra lavpunktet over en periode på 12 måneder. Det er lige netop blevet opfyldt.
Typisk har forventningerne om, at Federal Reserve kunne være tæt på en rentesænkning, været årsag til stigninger på aktiemarkedet. Mathias Dollerup Sproegel bemærker dog, at årsagen for en rentesænkning er essentiel.
- Gårsdagens bevægelser var også et godt bevis på, at rentenedsættelser både kan være positive og negative for investorernes risikovillighed. Moderate rentenedsættelser, der giver håb om en blød landing, er positivt, mens hurtige og kraftige rentenedsættelser som følge af recession er skidt nyt, forklarer han.
Endvidere opblusses recessionsfrygten af, at man i Kina har udstedt lån til en meget lav rente, og at temperaturmålinger fra indkøbscheferne i eurozonen onsdag viste noget svagere takter end ventet. Selv om det peger på, at væksten vil klinge af, ændrer det ikke, at recessionsfrygten ifølge Sydbank er overgjort.
Torsdag kan markedet få syn for, om den amerikanske økonomi virkelig er på vej mod en recession, når der i eftermiddag offentliggøres både nyt om BNP-væksten og privatforbruget i andet kvartal.
Selv om særligt privatforbruget ventes at vise en afdæmpet udvikling, er det "ikke noget, der varsler en øjeblikkelig recession. Langt fra", slår Mathias Dollerup Sproegel fast.
.\\˙ MarketWire
Mest læste lige nu
Seneste nyheder
- 1 af 1183
- næste ›