Økonom: Dampen er gået af den norske økonomi - renteløft har trukket aktiviteten ud

Udgivet den 22-08-2023  |  kl. 09:37  |  

Den norske økonomi gik i andet kvartal i tomgang, hvor bruttonationalproduktet fraregnet energi og skibsfart - den såkaldte fastlandsøkonomi - voksede med 0,0 pct.

Til sammenligning voksede økonomien med 0,2 pct. i første kvartal og med 3,7 pct. i samme kvartal året forinden.

- Dampen er gået af den norske økonomi, der sidste år fik en gevaldig saltvandsindsprøjtning af tårnhøje energipriser og et europæiske energimarked, der hungrede efter norsk olie og naturgas, skriver Kim Blindbæk, der er seniorøkonom i Sydbank.

At økonomien er gået ned i gear skyldes ifølge seniorøkonomen blandt andet den høje inflation.

Som i de fleste andre lande steg forbrugerpriserne sidste år stort, men har i Norge vist sig yderst genstridige at få ned.

Og det har fået Norges Bank til at hæve renten 12 gange siden coronakrisen, så renten nu ligger på 4 pct.

- Renteforhøjelserne har været med til at trække aktivitet ud af den norske økonomi. Det er blandt andet de norske forbrugere, der har det svært. Den høje inflation har nemlig, på trods af høje lønstigninger, ramt nordmændene på købekraften. Norge kæmper da også med eksporten, hvis man ser bort fra energieksporten. Det er et spejlbillede af lavere aktivitet i blandt andet Europa, skriver Kim Blindbæk.

En norsk krone koster tirsdag formiddag 0,6453 danske kroner mod 0,6440 kr. mandag eftermiddag. Siden årets start er den norske krone blevet svækket med 8,8 pct. i forhold til den danske ditto.

- De norske virksomheder har i øjeblikket en fordel af del svage norske krone. Det gør nemlig norske varer billigere til gavn for konkurrenceevnen. Det er dog ikke nok til for alvor at vende skuden for den norske økonomi. Vi venter en økonomisk vækst på omkring én procent i år, skriver Sydbank-økonomen.

.\\˙ MarketWire

Christian Iversen Kielberg

Tags:  macro❯  Norge❯