Økonom: Rentestigning vil gå ud over svenske boligejere

Udgivet den 21-09-2023  |  kl. 10:56  |  

Den svenske centralbank, Riksbanken, har hævet den svenske rente for ottende gang i træk, og det vil ramme de svenske boligejere. Det vurderer Kim Blindbæk, der er seniorøkonom i Sydbank.

I Sverige er det meget udbredt at have et variabelt forrentet boliglån, og torsdagens rentestigning betyder dyrere boliglån, påpeger han.

- Otte ud af ti nye boliglån i Sverige er med en variabel rente og en rentebinding på op til tre måneder. Det er derfor, at renteforhøjelserne slår hårdt igennem i privatøkonomien, skriver Kim Blindbæk i en kommentar.

Riksbanken har torsdag hævet renten med 25 basispoint til 4,00 pct. Det er den højeste rente i Sverige i 15 år.

Beslutningen om rentestigningen kommer på baggrund af høje inflationstal i Sverige. I august var inflationen 7,5 pct., og selv om den er faldet fra 9,3 pct. i juli, er tallet stadig for højt i forhold til målet om en inflation på 2,0 pct.

- Sveriges Riksbank er fanget i et stort dilemma. Ved at hæve renten kan den presse inflationen ned til gavn for alle svenskere, men det har store omkostninger for de svenske boligejere, siger cheføkonom i Dansk Industri Allan Sørensen.

Rentestigningen vil også ramme den svenske økonomi, der allerede i andet kvartal var skrumpet 1,4 pct. lavere i forhold til samme periode året før.

- Når svenskerne skal bruge flere penge på at betale renter, er der færre penge at bruge ude i butikkerne. De svenske forbrugere har trukket væksten ned i fire kvartaler i træk. Det skyldes kombinationen af højere renter og en høj inflation, der har ramt svenskernes købekraft hårdt, skriver Kim Blindbæk fra Sydbank.

I 2024 ventes den svenske økonomi at skrumpe 0,1 pct.

.\\˙ MarketWire

Silja Petri

Tags:  macro❯  Sverige❯