2013: Vindere og tabere i C20 - Vestas var raketten

Udgivet den 30-12-2013  |  kl. 10:40  |  

2013 har været et jubelår for aktiemarkedet generelt set, og de danske aktier er blandt dem, der har klaret sig bedst set i europæisk perspektiv med en stigning i C20 Cap-indekset på næsten 32 pct. til niveauet 684,81 - før de sidste handelstimer af året mandag.

Fremgangen herhjemme er bredt funderet med stigninger til 19 af de 20 aktier i det danske eliteindeks, der startede året i 518,77.

VESTAS

Når den største vinder skal kåres, kommer man ikke uden om Vestas, som flere tilbage i 2012 tvivlede på ville overleve som selvstændigt selskab, men siden er kommet stærkt igen.

Vestas fortsatte i årets løb med et levere på de spareplaner, som blev annonceret sidste år; medarbejderantallet blev reduceret kraftigt, og fabrikker og aktiviteter blev solgt fra eller nedlukket, hvorefter selskabet nu fremstår langt mere strømlinet og mindre risikobetonet.

Det blev også året, hvor Vestas svenske bestyrelsesformand, Bert Nordberg, ofrede Ditlev Engel og erstattede ham med svenskeren Anders Runevad og dermed fuldendte den totale udskiftning i ledelsen.

Samtidig med realiseringen af spareplanerne fik selskabet genstartet ordrestrømmen, hvilket har styrket troen på, at selskabet i 2014 og 2015 vil levere stærk resultatfremgang.

En stor begivenhed for selskabet i 2013 var også annonceringen i september af et joint venture med japanske Mitsubishi Heavy Industries inden for havvindmøller. Vestas-aktien er i årets løb steget 400 pct. til 159,8 kr., men ligger dog fortsat langt under toppunktet på 692 kr. fra 2008.

GENMAB

Næstbedst i år blandt de nuværende C20-aktier er Genmab, der er steget 176 pct. Aktien har dog kun haft få dage i eliteindekset, da den kom med i forbindelse med den seneste revision lige før jul.

Indlemmelsen i indekset var en foreløbig kulmination på en tiltagende interesse blandt investorerne for selskabet, hvis væsentligste aktiv er kræftmidlet Arzerra, som markedsføres af Glaxosmithkline.

Indtægterne fra Arzerra ventes at stige i takt med, at der opnås godkendelser til en udvidet brug af midlet. I september fik Arzerra tilkendt særstatus i USA - såkaldt breakthrough-status, der har til formål at fremskynde udviklingen af midlet til behandling af tidligere ubehandlet kronisk lymfatisk leukæmi.

PANDORA

Smykkevirksomheden Pandora har også haft et rigtigt godt 2013, hvor aktien er steget 141 pct., efter at selskabet i flere omgange har opjusteret forventningerne til årets indtjening.

I årsregnskabet for 2012 udtrykte selskabet forventninger om en omsætning i 2013 på over 7,2 mia. kr. og en EBITDA-margin på mere end 25 pct., men siden er prognosen blevet løftet gevaldigt til en omsætning på ca. 8,6 mia. kr. og en EBITDA-margin på ca. 30 pct.

FLSMIDTH

Kun en enkelt aktie i C20 er i år faldet, og det er FLSmidth, der få timer før årsafslutningen kan notere en tilbagegang for året på 9,6 pct. Selskabet er blevet ramt af en kraftig opbremsning i investeringsniveauet hos de store mineselskaber, som er store kunder hos FLSmidth. Investorerne fik et vidnesbyrd om udviklingen i regnskabet for første kvartal, hvor såvel top- som bundlinje skuffede - og ordreindgangen var lavere end ventet. Alene den dag faldt aktien 10 pct.

Blandt taberne i årets C20 kan også nævnes William Demant, Carlsberg og Novo Nordisk. De tre nævnte aktier er dog i årets løb steget omkring 8 pct., hvilket mange sikkert vil betragte som en ganske fornuftig udvikling, men det blegner i forhold til stigningen i C20-indekset samlet set på 32 pct.

/ritzau/FINANS

Flemming Thestrup Andersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk


Seneste nyheder

17:48 Europa/lukning: Danske og britiske selskaber i fokus på rød dag - Demant i bund
17:04 Onsdagens aktier: Bankerne og Pandora klarede frisag på dag inden regnskabsstorm
17:00 Onsdagens obligationer: Handlerne vågner op til melding fra Federal Reserve
16:39 Amerikanske råolielagre steg overraskende i sidste uge
16:03 Færre ledige stilliger på det amerikanske jobmarked i marts
15:47 Svitzer-topledelse køber aktier for samlet 2,9 mio. kr.
15:39 USA/åbning: Pfizer i optur på opjustering i blandet start på rentemødedag
15:36 Amerikansk apotekerkæde banker ned med 19 pct. efter nedjustering
15:06 Estee Lauder står til dyk efter forventning om lavere salg
14:34 Stærk amerikansk beskæftigelsesrapport i april - byggesten til fastholdt rente
13:45 Valuta: Dollar i stærkeste niveau siden november forud for rentemelding
13:28 USA/tendens: Pfizer i fokus efter opjustering på ellers afventende dag
13:04 Novos Ozempic og Rybelsus bliver mindre tilgængeligt i Danmark
12:58 Pfizer opjusterer indtjeningsforventningerne efter stærkt første kvartal
12:28 Spansk storbank klar med bud på rival - tilbyder præmie på 30 pct.
12:08 Europa/aktier: Sydbank i toppen af ferietynd handel - Novo synker mod bunden
11:47 Aktier/middag: Banker trækker op på stille og sur dag
11:41 Sydbank-topchef om Coop Bank: "Vi kigger på alt hvad der er på markedet"
11:23 Sydbank/CEO: Øvrige basisindtægter på øget udlån kompenserer for rentepres
10:10 Bitcoin rammer laveste niveau i to måneder