Aktiechef: Vælgerstøtte og "meme-craze" bag optur for Trumps sociale medie inden børsdebut

Udgivet den 26-03-2024  |  kl. 13:42  |  

Tirsdag markerer første handelsdag for præsidentkandidat Donald Trumps sociale medie, og allerede inden handelsstart er der lagt op til store stigninger for selskabet Trump Media & Technology Group.

Der er flere forklaringer på, at selskabet i så høj grad har markedets bevågenhed forud for børsdebuten. Nogle forklaringer baseres på selskabets fundamentale værdi, mens resten - og nok den primære del - har at gøre med opbakning fra vælgere og en "meme-craze".

Det fortæller Michael Friis, der er aktiechef i HC Andersen Capital, til MarketWire.

Aktien i Trump Media & Technology Group, der ejer det sociale medie Truth Social, indikeres ifølge Bloomberg News 11 pct. højere inden børsdebuten tirsdag efter gennemførelsen af fusionen med børsskallen Digital World Acquisition.

Den mest håndgribelige forklaring på den positive opmærksom er ifølge aktiechefen, at sociale medier på det seneste er blevet uløseligt bundet sammen med brugen af kunstig intelligens, der kan behandle de store mængder data, som brugerne på sociale medier producerer.

Det er senest blevet demonstreret ved børsnoteringen af Reddit, der er et socialt medie med utallige fora, hvor brugerne diskuterer alt mellem himmel og jord. Aktien er siden sin børsdebut 20. marts steget mere end 75 pct. Også Facebook-ejeren Meta har nydt godt af AI-bølgen.

- Forklaringen ligger her i, at man binder data og sociale platforme sammen med AI-bølgen, siger Michael Friis, der kalder data for nutidens guld.

- Hvis vi skal kigge fundamentalt på det, er det en del af bølgen af AI-investeringer, at man køber sociale medier, fordi data er blevet mere værdifulde end bare for et år siden, fordi AI kan øge værdien af data ganske kraftigt.

VÆLGERSTØTTE OG "MEME-CRAZE"

Opmærksomheden og ikke mindst opbakningen omkring Donald Trump er dog stor, og den mest håndgribelige forklaring er derfor ikke nødvendigvis at betragte som den primære årsag til stigningen.

Det kan nemlig være svært at få øje på den egentlige underliggende værdi i Truth Social.

- Der er en underliggende værdi et eller andet sted. Det er det, der er spørgsmålet. Omsætningen er ingenting. Tab er ikke så store. 8,5 mio. brugere. Det er en børsnotering, hvor vi ikke ved ret meget, konstaterer Michael Friis.

Det er på nuværende tidspunkt uklart, hvor høj aktiviteten blandt brugerne på Truth Social er.

Renser man Truth Social for Trump-effekten, står man i stedet tilbage med en børsnotering, der ikke bør kunne lade sig gøre.

- Hvis man kigger på parametrene for Truth Social til en børsnotering, ville det slet ikke kunne lade sig gøre. Parametrene er simpelthen alt for ringe og nedadgående, siger aktiechefen.

Trump-effekten lader sig dog ikke fornægte, og en del af årsagen til opmærksomheden og udsigten til en positiv debut er blandt andet vælgernes opbakning til præsidentkandidaten.

- Det er udelukkende ham (Trump, red.), der er drivkraften. Tickeren bliver også DJT, siger Michael Friis og tilføjer, at det ikke er første gang, at Donald John Trump - heraf tickeren - går på børsen. Sidste gang førte det til en konkurs.

En sidste forklaring på hypen omkring aktien er, at den har fået status som meme-aktie på sociale medier og altså er underlagt en vis "meme-craze", som Michael Friis kalder det.

- Det er klart, at den her private bølge er i gang med en runde, hvor der gås spekulativt ind i aktier og jagter enkelte aktier - meme-bølgen, siger han til MarketWire.

UDFALD AF PRÆSIDENTVALGET AFGØRENDE

Det forestående præsidentvalg i USA kan blive afgørende for aktiekursen og aktiviteten på Truth Social. Skulle Donald Trump tage sejren, er det forventeligt, at han vil føre sin politik fra Truth Social, som han før i tiden gjorde det på Twitter.

- Vi går snart ind i et tidspunkt, hvor hele aktiemarkedet skal bruge sommeren på at diskutere, "hvad skal jeg købe?", afhængigt af hvilken præsident det bliver, siger Michael Friis og fortsætter:

- Hvis der er én aktie, du skal købe, hvis du tror på, at Trump bliver præsident, så tror jeg, at den kommer til at stå på toppen af mange lister. Hvis han bliver præsident, kommer han til at føre nærmest hele sin politik og kun udgive på det her medie, hvad han gør som det næste.

Aktiechefen vurderer videre, at aktien i Trump Media & Technology Group vil et sats på, om Donald Trump bliver præsident eller ej - også selv om "det ikke har en skid med værdien" bagved at gøre.

Af samme årsag påpeger Michael Friis da også, at aktien på nuværende tidspunkt kun er at "se som en spilaktie. Du må ikke se det som en fundamental investering".

.\\˙ MarketWire

Morten Frederik Heltoft

Tags:  Shares❯  Udenlandsk selskab❯ 

Seneste nyheder

17:54 Europa/lukning: Uønsket konkurrence pressede Delivery Hero i positivt marked
17:49 Porsches indtjening ramt af sløjt salg i Kina og opdaterede modeller
17:06 Fredagens obligationer: Luften gik af renteballonen efter inflationstal
17:05 Fredagens aktier: Mærsk sejlede forrest i lettet C25 efter inflationstal
16:29 Novos ugentlige insulin skal vurderes i USA 24. maj
16:01 USA: Michigan-indekset blev revideret ned i endelig opgørelse for april
15:35 USA/åbning: Positive regnskaber tager igen fokus efter fastholdt inflation
15:26 Tesla igen i myndighedernes søgelys: Undersøger tilbagekaldelse af 2 mio. biler
14:45 Lille aktielettelse efter uændret amerikansk kerneinflation
14:44 Valuta: Svækket yen skaber bekymring - dollar holder stand efter inflationstal
14:33 USA: Privatforbruget steg mere end ventet i marts
14:32 USA: Kerneinflation holdt niveau i marts
14:17 Aktivistinvestor øger aktiepost i ombejlede Anglo-American
13:50 USA/tendens: Stærke regnskaber fra Microsoft og Alphabet løfter humøret
13:47 Amerikanske oliekæmper falder i formarkedet efter skuffende regnskaber
13:03 Shape Robotics sikrer sig ordre på 224 mio. kr.
12:32 Coloplast er overbevist om at sårplejeprodukter lever op til nye tilskudskrav i USA
12:26 Boozt-direktør ser solskin forude efter udfordrende start på året
12:18 Europa/aktier: Thyssenkrupp topper grønt marked efter håndsrækning fra milliardær
12:04 Obligationer/middag: Renten siver fortsat inden vigtige amerikanske inflationstal