Aktier/åbning: GN og Demant til tops efter opjustering fra konkurrent

Udgivet den 28-09-2020  |  kl. 09:14  |  
Arkiv: Foto

Morgenens gode takter veksles til kursstigninger fra start, hvor det danske eliteindeks, C25, mandag morgen lægger fra land med lutter grønne tal over hele linjen.

Indekset åbner med en stigning på 1,1 pct. i 1489,14 - dermed kun godt 3 point fra seneste rekord fra 17. september.

Dermed følger de danske aktier i kølvandet på en generelt positiv stemning i Europa såvel som resten af verden, efter at fredagen bød på mindre fald til de europæiske markeder.

Det er fra start de mest nyhedsprægede selskaber, der ligger sig i toppen af C25. Den udgøres efter får minutters handel af Demant, GN og Chr. Hansen, der alle tre står for de største selskabsnyheder i mandagens foreløbige handel.

I fraværet af røde bundskrabere udgøres bunden af de selskaber, der stiger mindst. DSV stiger 0,1 pct. til 1028 kr., mens Vestas og Mærsk A stiger 0,6 pct. til henholdsvis 963 kr. og 9055 kr.

CHR. HANSEN SÆLGER DIVISION FOR MILLARDBELØB

Det har længe ligget i kortene, at den danske ingredienskoncern Chr. Hansen skulle afhænde sin naturfarve-division, Natural Colors, til en villig køber, og i weekenden var der endelig bid.

Lørdag morgen kunne Chr. Hansen melde ud, at den svenske kapitalfond EQT har købt divisionen for omkring 6 mia. kr. Salget sker kontant og på en gældsfri basis, oplyser selskabet.

Og det er en rimelig pris, vurderer Per Fogh, der er aktieanalytiker i Sydbank.

- Salget sker til cirka 23 gange EBITDA-indtjeningen for 2018/19, hvilket kun er lidt lavere end for hele Chr. Hansen, der handles til cirka 27 gange EBITDA-indtjeningen. Der er dog den ubekendte, at det er på gældsfri basis, og vi kender gælden i divisionen, siger Sydbanks analytiker.

Divisionen har i stigende grad været betragtet som en frakoblet del af Chr. Hansen koncernen, og det blev allerede i juli annonceret, at Natural Colors kunne blive frasolgt.

Det markerer samtidig et vigtigt skift mod, at Chr. Hansen kan satse på at blive et rent mikrobielt selskab, lyder det fra topchef Mauricio Graber i enpressemeddelelse.

Den danske ingredienskoncern oplyser, at frasalget ikke påvirker selskabets langsigtede finansielle målsætninger, og provenuet fra salget blandt andet vil blive brugt til at reducere gælden.

Chr. Hansen-aktien stiger fra start 2,6 pct. til 698,80 kr.

SCHWEIZISK KONKURRENT OPJUSTERER

Der er fra start gang i aktierne i de to danske høreapparatvirksomheder Demant og GN, der begge stiger pænt.

Det sker, efter at den schweiziske konkurrent Sonova er kommet bedre end ventet gennem coronakrisen og derfor opjusterer forvetningerne til den første halvdel af det skæve regnskabsår 2020/21, som løber frem til udgangen af marts næste år.

Koncernen forudser, at omsætningen i første halvår vil nå op på 79 pct. af niveauet fra samme periode sidste år. Tidligere lød forventningen på mellem 65 pct. og 75 pct.

Samtidig opjusteres forventningerne til driftsmarginen i første halvår. Sonova venter nu en EBITA-margin målt med udgangspunkt i schweizerfranc på omkring 15 pct.

Oven på den nyhed stiger GN-aktien 3,3 pct. til 482 kr., mens Demant stiger 5,8 pct. til 190,55. kr.

Der er yderligere nyt til GN, der har fået løftet sit kursmål hos Bernstein til 435 kr. fra tidligere 375 kr.

Anbefalingen er uændret den neutral "market perform". Det viser data fra Bloomberg. Aktien er i år steget knap 49 pct.

Der er også lidt nyt fra Lundbeck, hvor medicinalvirksomhedens japanske partner Otsuka har lagt sag an mod kopiproducenterne Alkem og Accord for at krænke et patent udstedt på lægemidlet Rexulti til behandling af svær depression og skizofreni.

Det er Otsuka, som ejer patentet, der er eksklusivt udlicenseret til danske Lundbeck. Rexulti omsatte senest i Lundbecks andet kvartal for 680 mio. kr. Det omstridte patent er gældende til december 2028.

Lundbeck stiger 1,3 pct. til 207,60 kr.

DSV GÅR IND PÅ LAGERMARKED

Blandt de lidt mindre selskabsnyheder er DSV Panalpina, der nu går ind på markedet for self-storage med et produkt, der skal gøre det så nemt som muligt for kunderne at opbevare deres ejendele.

Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Det reagerer aktien ikke synderligere på og stiger 0,1 pct. til 1026,50 kr.

/ritzau/FINANS

Christian Iversen Kielberg

Tags:  Danmark❯  Market Open❯  Shares❯ 

Relaterede nyheder