Aktier/middag: Novo presser C25 i enegang i negativ retning

Udgivet den 21-03-2024  |  kl. 11:47  |  
Arkiv: Foto

Novonesis og især Novo Nordisk har hen over formiddagen torsdag bidraget til at trække det danske aktiemarked i minus og pænt bagud i forhold til de europæiske kolleger.

C25-indekset ligger ved middagstid i 1933,38 eller 0,4 pct. lavere end udgangspunktet torsdag morgen. Samtidig noteres et plus til det brede fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks på 0,6 pct. efter en positiv modtagelse af meldingerne fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, onsdag aften.

Her fastholdt centralbanken sin ledende rente og sin prognose om, at der vil komme tre rentenedsættelser i løbet af 2024.

- Vi ser Novonesis i minus, men Novo er selvfølgelig sværvægteren, påpeger senioraktierådegiver i Jyske Bank Martin Munk som forklaring på den danske enegang.

NOVO I SEKTORROTATION

Novo-aktien taber torsdag middag 1,9 pct. til 884,50 kr., og forklaringen er ifølge Martin Munk først og fremmest sektorrotation.

- Der er god stemning efter Fed-mødet i går, og risikoappetitten er høj. Så man tager nok lidt hjem på Novo. Man finder lidt likviditet og kaster over i noget mere risikobetonet, og healthcare er den eneste sektor i Europa, som er i minus, siger Martin Munk.

Han medgiver, at Novos tyngde taget i betragtning, er det nok ikke faldet i sektoren, som giver minus til Novo, men omvendt: Sektoren er i minus, især fordi Novo er det. Men også store europæiske kolleger som GSK, Roche og Sanofi trækker ned.

Mere specifikt for Novo Nordisk kan det også have effekt, at Kongressen i USA's budgetkontor, Congressional Budget Office, har givet nedslående meldinger efter en gennemgang af overvejelserne om at yde tilskud til vægttabsmidler.

Budgetkontoret vurderer ifølge Bloomberg News, at brugen af fedmemidler vil koste mere, end de vil spare myndighederne. Med andre ord vil tilskud give anledning til et endnu større underskud på budgetterne.

NYE NOVONESIS SKUFFER

Nederst i eliteindekset falder Novonesis - fusionen af tidligere Novozymes og Chr. Hansen - 3,7 pct. til 404,10 kr.

Selskabet har torsdag morgen løftet sløret for blandt andet sine forventninger til den samlede koncern i 2024 og lagt proforma-regnskabstal frem.

Novonesis venter i år en organisk vækst på 5-7 pct. og en justeret driftsmargin (EBITDA) på omkring 35 pct., og det skuffer måske markedet, antager Martin Munk.

- Når man kikker på, hvad de hver især havde estimeret - altså Novozymes og Chr. Hansen - så ligger vækstudsigterne på 5-7 pct. lidt til den lave side. I det gamle Chr. hansen lå vækstforventningerne på 8 pct., og i det gamle Novozymes lå forventningerne på 6,5 pct. Så midtpunktet på 6 pct. for Novonesis virker lidt lavt, mener Martin Munk.

MÆRSK I PLUS EFTER SVÆR PERIODE

I toppen af C25 stiger Mærsk med 2,4 pct. til 9268 kr. for B-aktien uden selskabsspecifikt nyt.

- Både DSV og Mærske begyndte at bevæge sig opad i går, og det fortsætter i dag. Og det vidner vel om tro på, at økonomien har det fornuftigt og ikke kommer så langt ned i gear, som vi går og frygter, og det er godt for transportsektoren, vurderer Martin Munk.

Han påpeger, at stigningen i Mærsk kommer efter en svær periode for aktierne. For blot en måned siden kostede Mærsks B-aktie 10.740 kr.

Midt i C25-indekset ligger Pandora uændret i 1143 kr., selv om selskabet torsdag morgen har fået hævet sit kursmål 1400 kr. fra 1150 kr. af det norske finanshus DNB.

REGNSKABER FRA SIDESELSKABER

Landbrugsselskabet Firstfarms har fremlagt regnskab med tro på et forbedret driftsresultat i 2024, hvor selskabet sigter efter et resultat før af- og nedskrivninger samt renter og skat (EBITDA) på 110-140 mio. kr. og et driftsresultat før renter og skat (EBIT) på 50-80 mio. kr.

De positive forventninger belønnes torsdag middag med et plus til aktien på 2,5 pct. til 81 kr.

Også SP Group har lagt regnskab for 2023 og forventninger til 2024 frem. Efter et år med faldende salg venter plastkoncernen SP Group i år at øge salget som følge af et ventet vækstbidrag fra blandt andet lanceringen af en række nye produkter.

Aktien stiger 7,2 pct. til 196 kr.

.\\˙ MarketWire

Henning Lars Nielsen

Tags:  Danmark❯  Shares❯  Intraday❯ 

Seneste nyheder

17:46 Europa/aktier: Faldt fra rekordniveau anført af Siemens
17:09 Torsdagens obligationer: Status quo for renterne efter byge af nøgletal
17:04 Torsdagens aktier: Mærsk og Danske Bank trak C25 nærmere alle tiders rekord
16:53 Amerikansk indeks sætter rekord: Passerer psykologisk niveau for første gang
16:32 Mærsk-aktierne stiger efter nye kraftige ratestigninger
16:28 Novo ser ingen effekt på produktionen efter brand i Kalundborg
16:00 Bidens toprådgiver forsvarer nye toldsatser på kinesiske varer
15:42 USA/åbning: Rekordjagten fortsætter anført af Walmart og Chubb
15:23 Novo-aktien sendes i svingninger efter nyt om brand på byggeplads i Kalundborg
15:14 Valuta: Dollar finder fodfæste efter tre dage med svækkelse
15:00 Novo-rival har positive data med ugentligt insulin
14:54 Novo-aktien sendes i svingninger efter nyt om brand på byggeplads i Kalundborg
14:35 Novo-aktien sendes i svingninger efter nyt om brand på byggeplads i Kalundborg
14:32 USA: Lidt flere nytilmeldte ledige end ventet
14:27 North Media forventer mindre overskud på grund af udgifter til svensk opkøb
13:43 USA/tendens: Rekordjagt kan fortsætte efter solide præstationer fra Walmart og Cisco
13:18 Europa/aktier: Let sivende aktier efter ni dage med fremgang til rekord
12:24 Obligationer/middag: Rentestabilisering før byge af amerikanske nøgletal
11:48 Aktier/middag: Vestas trækker op og Zealand Pharma ned i tæt på fladt marked
11:29 Novo-rival har imponerende fedmedata: Men for tidligt at bekymre sig vurderer storbank