Aktier/middag: Væk fra rekord i ventetiden

Udgivet den 03-04-2014  |  kl. 11:36  |  

Så tæt på rekord og så alligevel ikke. Syv dagens optimistiske stigninger på det danske aktiemarked ser ud til at blive brudt torsdag, hvor C20 Cap-indekset over de danske eliteaktier ved middagstid ligger i 763,60 eller 0,2 pct. lavere end onsdagens lukkeniveau. Dermed fjerner indekset sig fra lukkerekorden i 771,79, som blev sat den 25 februar.

Men der er ingen grund til at fortolke et drama ind i dagens vending, mener senioraktierådgiver i Jyske Bank, Martin Munk i en kommentar til aktiemarkedet i timerne før Den Europæiske Centralbank, ECB, torsdag eftermiddag holder rentemøde.

- Aktiemarkedet er lidt i venteposition frem til i eftermiddag, hvor vi får nogle udmeldinger fra ECB, som er lidt under pres for at gennemføre nogle nye lempelser af økonomien. Men vi venter nu, at de holder krudtet tørt, siger Martin Munk og fortsætter:

- Og hvis vi skal vente endnu længere, så er der meget fokus på den amerikanske jobrapport i morgen. Nu har vi i lang tid undskyldt svage tal med dårlige vejrforhold. men den går altså ikke længere nu. Nu skal vi se nogle fornuftige tal.

Alt i alt er torsdagens afventende aktiemarked efter Martin Munk opfattelse præget af småjusteringer og lidt profithjemtagning efter en god periode.

- Det er ikke dramatisk, fastslår Martin Munk.

Øverst i aktiemarkedet ligger Mærsk-aktierne med stigninger på 0,6 pct. til 63,000 kr. for A-aktien og 65.400 kr. for B-aktien. Og torsdag er sidste dag med så eksklusive priser for rederi- og olieaktien. Fredag tildeles aktionærerne fire gratis fondsaktier per aktie, og det reducerer - alt andet lige - kursen på en Mærsk-aktie med 80 pct.

- Det har jo ikke nogen værdiskabende betydning for selskabet. Men vi ved også godt, at det gør det muligt for flere aktøre at komme ind og handle Mærsk. Jeg tænker på pensioner og så videre, som kommer i spil. Der er et psykologiske element, som godt kan have en positiv effekt, vurderer Martik Munk.

Han antager, at det har medvirket til, at Mærsk-aktierne i den seneste uge har opført sig "relativt pænt".

- Vi kan jo senest tænke tilbage på Novo, der splittede til kurs 200. Vi kunne jo dårligt nok komme gennem kurs 1000, da den lå i det niveau. Men da de så splittede, så stormede aktien lige gennem 200. Så der er ingen tvivl om, at det har noget effekt det her, påpeger Martin Munk.

Mærsks kommende partner på containerfragt-området CMA CGM oplyser torsdag, at rederiet ikke har planer om at bestille nye skibe de næste tre år. Det skal først absorbere de skibe, der er i ordre, og se markedets reaktion på P3-samarbejdet med Maersk Line og MSC.

Carlsberg-aktien er også blandt dagens håndfuld plus-aktier med en stigning på 0,5 pct. til 548 kr.

Bryggerikoncernen oplyste torsdag, at den har købt aktiemajoriteten i det tjekkiske bryggeri Zatecky Pivovar, der har en årlig produktionskapacitet på 0,2 mio. hektoliter.

Uden for indekset ligger NKT med et fald på 1,2 pct. til 342,40 kr., men det er efter en stigning på 6,3 pct. onsdag, da EU ellers tildelte selskabet en kartelbøde på 4 mio. euro. Bøden var dog et lille beløb i forhold til nogle af de andre bøderamte kabelvirksomheder.

Alm. Brand kalder onsdagens stigning i NKT-aktien for paradoksal, også fordi selskabet blev forbigået som kabelleverandør til hjemmebanen ved Horns Rev, som i stedet har indgået leveranceaftaler med Prysmian og ABB.

Af generel interesse for aktiemarkedet, men af særlig relevans for NKT har Kina torsdag offentliggjorde en mini-stimuluspakke som reaktion på den senere tids opbremsning i den økonomiske aktivitet. Pakken har fokus især på jernbaneinvesteringer samt skattelettelser for små virksomheder. Nyheden kan opfattes som positiv for NKT, der fremstiller køreledninger til den kinesiske jernbaneudbygning.

Lundbeck får et lille skulderklap fra Deutsche Bank, der hæver sit kursmål for medicinalaktien til 180 kr. fra tidligere 175 kr. Men Handelsbanken lader sig ikke overbevise af aktiemarkedets tillid til Lundbeck-aktien over den seneste tid. Medicinalselskabet er steget fra kurs 132 til 168 på mindre end to måneder. Handelsbankens analytikere sænker sin anbefaling fra "reducér" til "sælg", omend kursmålet dog løftes til 133 kr. fra 113 kr.

Lundbeck-aktien falder 0,7 pct. til 166,40.

/ritzau/FINANS

Henning Nielsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk


Seneste nyheder

17:51 Europa/lukning: Hollandske banker snublede i skatteforslag på rød dag
17:06 Fredagens aktier: Demant i bund på dag fortsat præget af højere renter - bankerne gik frem
17:05 Hartmann indkalder til ekstraordinær generalforsamling 16. oktober
17:04 Fredagens obligationer: Renten toppede før amerikanske nøgletal - endte med fald
16:40 Hartmann: Dansk Aktionærforening vil samle utilfredse mindretalsaktionærer
16:37 Storbank ser attraktive afkastmuligheder i obligationer de kommende år
15:55 Canadisk finanshus ser Eli Lilly dominere fedmemarkedet i 2030'erne
15:53 Amerikanske indkøbschefers syn på aktiviteten mister momentum i september
15:49 USA/åbning: Grønt pust efter tre dages mismod - opkøb og udsalg på dagsordenen
15:30 Simcorp-topchef efter entré i Deutsche Börse: Står endnu stærkere i konkurrencen
14:45 Minister vil have undersøgt bankers renter til kunderne
14:31 Japanske Mitsui og canadisk partner træffer endelig beslutning om 1 GW havvind i Taiwan
14:27 Amerikansk biotekselskab stiger efter positive forsøg med patienter med blærekræft
14:09 Tørlastindeks forsætter stigning efter kortvarigt dyk
13:43 Svensk teknologiselskab falder tungt efter handelsopdatering
13:34 USA/tendens: Aktierne rejser sig efter dukkert - nyt om Activision, Amazon og Apple
12:58 Hartmann i pæn stigning: Løfter sig et stykke over Stadils indikative bud
12:36 Valuta: Ultralempelig pengepolitik svækker japanske yen
12:09 Hollandske banker falder på forslag om øget beskatning
12:08 Europa/aktier: Renteudsigter presser aktierne - hollandske banker ramt af skat