DØR: Boligpriser er ikke steget mere end fundamentale forhold tilsiger

Udgivet den 29-05-2018  |  kl. 12:00  |  

Udviklingen på det dansk boligmarked udgør den største risiko for stabiliteten af det finansielle system, men generelt er boligpriserne ikke steget mere end fundamentale forhold tilsiger.

Det skriver Det Økonomiske Råds formandskab - Vismændene - i den såkaldte vismandsrapport for maj.

Priserne på enfamiliehuse har været stigende i flere år, og formandskabet gør stigningen op til 20 pct. siden 2012.

- Stigningen i boligpriserne skal dog ses i lyset af stor indkomstfremgang fra øget beskæftigelse, lav forbrugerprisstigninger samt historisk lave renter, vurderes det.

Derfor skønnes det, at boligpriserne ikke er steget væsentligt mere, end fundamentale forhold tilsiger.

Det noteres, at stigninger ikke er kommet af øget gældsætning, men at rentestigninger udgør en risiko for udviklingen, som det er tilfældet med mulige politiske indgreb.

Alt andet lige vil rentestigninger føre til fald i boligpriserne, men sker det, er det ikke et udtryk for, at priserne har været overvurderede, men derimod en konsekvens af fundamentale forhold.

- Et prisfald - selv om det er skrevet af fundamentale forhold - kan ikke desto mindre udgøre en risiko for den makroøkonomiske og finansielle stabilitet, hvis boligejerne ikke i tilstrækkeligt omfang har garderet deres privatøkonomi mod prisfald, skriver vismændene.

Også politiske tiltag kan påvirke priserne.

- Der er gennemført begrænsning af lånemulighederne for husholdninger med høj gæld, hvilket skønnes at dæmpe prisudviklingen i de store byer, hvor priserne er steget mest.

- Politiske tiltag mod de finansielle institutioner, der skal øge deres kapitalpolstring til imødegåelse af tab, vil også dæmpe udviklingen. Endnu er det dog for tildigt at vurdere effekten af disse tiltag, lyder det fra vismændene.

/ritzau/FINANS

Claus Mikkelsen

Tags:  macro❯  Danmark❯ 

Relaterede nyheder