Danmark/økonomer: Forbrugerne rammes af makroøkonomiske bekymringer

Udgivet den 22-11-2018  |  kl. 08:39  |  

Den danske forbrugertillid var lavere i november end i oktober.

Overordnet faldt forbrugertilliden til 4,3 fra 5,1 måneden før, fremgår det af tal fra Danmarks Statistik.

Mens respondenterne svarer, at tilliden til deres egne familiers økonomiske situation stiger, er tilliden til Danmarks økonomiske situation faldende. Førstnævnte er oppe på 8,5, mens sidstnævnte er nede på 6,3, hvilket er det laveste niveau siden slutningen af 2016.

- Forskellen mellem udviklingen i synet på egen økonomi og dansk økonomi kan formentlig forklares af, at mens aktiemarkedet har været rødt den seneste tid, og der tales en del om, at den økonomiske fremgang er ved at have toppet, så er de underliggende faktorer, der er afgørende for den enkeltes økonomi fortsat i fremgang, skriver privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen fra Danske Bank.

Hun henviser blandt andet til de lave renter, den stigende beskæftigelse og fremgang i reallønnen for mange danskere, der giver flere penge mellem hænderne.

Hos Sydbank peger makroøkonom Søren V. Kristensen på, at den faldende tillid ikke nødvendigvis behøver slå igennem i et lavere forbrug.

- Forbrugertilliden har ikke været den bedste indikator for privatforbruget i den seneste tid. Vi tror da også fortsat på en pæn afslutningen for året for det danske privatforbrug, skriver Sydbanks økonom på dagen før den kapitalistiske forbrugsfest, der promoveres under navnet black friday.

Begge indikatorer ligger da også over nul og peger dermed på fremgang, skriver Søren V. Kristensen.

/ritzau/FINANS

Mathias Stigsgaard

Tags:  macro❯  Danmark❯ 

Relaterede nyheder