Danmark/Sydbank: Gradvis lysere udsigter for opsvinget i økonomien

Udgivet den 14-03-2017  |  kl. 14:00  |  

Udsigterne for de vigtigste parametre i dansk økonomi er gradvist blevet lysere igennem den seneste tid, og det får Sydbank til at opjustere sin forventning til væksten i dansk økonomi i 2017 fra 1,3 pct. til 1,6 pct.

Det fremgår af bankens seneste økonomiske prognose tirsdag.

Dansk økonomi voksede i alle fire kvartaler af 2016, konstaterer makroøkonom Søren V. Kristensen og vurderer, at det vidner om, at dansk økonomi er godt i gang med et relativt stabilt opsving.

Væksten på 1,1 pct. i 2016 kan kan primært tilskrives en svag afslutning på 2015, der gav dansk økonomi en dårlig begyndelse på 2016, påpeger Søren V. Kristensen fra Sydbank.

På den baggrund venter han også større vækst i både 2017 og 2018, hvor skønnene er henholdsvis 1,6 pct. og 1,8 pct.

- Vi venter, at et arbejds- og boligmarked i fremgang fortsat vil give medvind til privatforbruget. Samtidig ser det lyst ud for eksporten, der forhåbentlig kan nyde godt af en højere vækst på størstedelen af vores primære eksportmarkeder, vurderer makroøkonomen.

Privatforbruget ventes at vokse omkring 2 pct. både i 2017 og 2018, ligesom det var tilfældet i 2016.

Han peger dog også på, at de lyse udsigter trues af stigende protektionisme, der blandt andet eksemplificeres af EU-afstemningen i Storbritannien.

ARBEJDSMARKED TÆT PÅ FULD KAPACITET

Opsvinget ses i disse år ifølge Sydbank tydeligst på arbejdsmarkedet, hvor beskæftigelsen buldrer i vejret.

- Siden 2013 er der skabt mere end 130.000 arbejdspladser og alene i løbet af 2016 kunne næsten 50.000 flere hoppe i arbejdstøjet hver eneste dag. Arbejdsløsheden har samtidig udvist en generelt faldende tendens og befinder sig nu på 4,2 pct., konstaterer Søren V. Kristensen, der venter, at arbejdsmarkedet kan ramme fuld kapacitet allerede i slutningen af 2017.

EKSPORTVÆKST SLÅR IKKE FULDT IGENNEM

Dansk økonomi har fået medvind fra vores handel med udlandet i 2016, og derfor spillede eksporten en hovedrolle i den solide udvikling i dansk økonomi året igennem.

- En stærkere dollar og dermed en forbedret konkurrenceevne samt en acceleration i opsvinget på størstedelen af vores eksportmarkeder lover godt for fremtiden, konstaterer makroøkonomen.

Sammen med en pæn udvikling i eksporten venter Sydbank også, at en stærk indenlandsk efterspørgsel vil vise sig i importen, der derfor vil vokse hurtigere end eksporten og dermed dæmpe vækstbidraget fra Danmarks handel med udlandet.

/ritzau/FINANS

Claus Mikkelsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk

Tags:  macro❯  Danmark❯ 

Relaterede nyheder