Danske Bank: "Vi kan sænke skuldrene en smule" efter handelsaftale

Udgivet den 13-12-2019  |  kl. 08:06  |  

Investorerne kan ånde lettet op, hvis delaftalen i den verserende handelskonflikt mellem USA og Kina bliver en realitet.

En delaftale, eller en såkaldt fase 1-aftale, mellem de to store økonomier vil nemlig få en del af den politiske usikkerhed til at aftage, selv om der fortsat vil være en række knaster, som USA's præsident, Donald Trump, og hans kinesiske modstykke, Xi Jinping, senere også skal nå til enighed om for at sikre en fuld handelsaftale.

- Det afgørende i aftalen for os er, at det vil cementere en bevægelse væk fra eskalering gennem halvandet år til en deeskalering, og det sender et signal om, at vi ikke længere skal være så bekymrede for det rigtig grimme scenarie, hvor Trump går "all in" og lægger told på alle varer og eventuelt også begrænser adgang til teknologi endnu mere for Kina. Det var det scenarie, der kunne have sendt verdensøkonomien ud i recession, skriver Allan von Mehren, der er chefanalytiker hos Danske Bank, i en kommentar fredag morgen.

- I stedet ser det ud til, at vi kan sænke skuldrene en smule, og at vi i 2020 kan se, at den politiske usikkerhed aftager. Det vil i vores øjne være med til at understøtte et moderat globalt opsving - ikke mindst drevet at en bedring i Kina, hvor handelskrigen har tynget på væksten. Det er også godt nyt for dansk økonomi, da vi jo som lille åben økonomi i høj grad er afhængige af, hvordan det går i resten af verden, fortsætter han.

Sent torsdag aften skrev nyhedsbureauet Bloomberg News, at USA og Kina "i princippet" er nået til enighed om en første fase af en handelsaftale, men det blev påpeget, at en kommende aftale fortsat afventer en godkendelse fra den amerikanske præsident.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters, der har oplysningerne fra anonyme kilder med kendskab til forhandlingerne, indebærer delaftalen, at Kina vil købe for 50 mia. dollar - svarende til godt 330 mia. kr. - amerikanske landbrugsvarer, mens USA vil tilbagerulle og reducere told.

Køber Kina i det omfang, vil det svare til en fordobling af, hvad landet købte fra USA i 2017, før handelskrigen begyndte. Til gengæld vil USA udsætte planlagt told på 160 mia. dollar, som var sat til at træde i kraft 15. december. Derudover vil eksisterende told blive rullet tilbage i forskelligt omfang.

Fase 1-aftalen er endnu ikke blevet officielt bekræftet, men forhandlingerne har i denne uge tiltrukket sig en del opmærksomhed, da nye amerikanske toldsatser på en række kinesiske varer stod til at træde i kraft i weekenden, hvis en form for aftale ikke blev indgået inden.

Handelskonflikten mellem USA og Kina kører lige nu på andet år, og den har været med til at skabe usikkerhed på de finansielle markeder.

/ritzau/FINANS

Cecilie Veile

Tags:  Kina❯  USA❯ 

Relaterede nyheder