Danske Invest: Obligationsrenterne har set bunden
De seneste år har obligationsinvestorerne haft kronede dage. Renten er faldet støt og roligt i takt med, at verdensøkonomien har ligget lidt underdrejet, og centralbankerne har sænket renterne for at skubbe væksten op i tempo.
Men nu er billedet vendt. For væksten er høj mange steder og det presser obligationsrenterne op. Stigende rente betyder lavere kurser og dermed lavere afkast til obligationsejerne. Den 10-årige danske rente steg fra 3,3 pct. til cirka 3,9 pct. i første kvartal.
Danske Invest følger pt. en meget forsigtig strategi, hvor investeringsforeningen - i de afdelinger, hvor investeringspolitikkerne giver mulighed for det - har polstret sig med ret mange korte kursstabile obligationer.
Men rentestigningen har alligevel sat spor i afdelingernes afkast. Værst er det gået for Pension - Ultralange Europæiske Obligationer, som er dykket hele 4,4 pct. siden årsskiftet. I den anden ende ligger Korte Danske med afkast på omkring minus 0,4 pct. Populære Dannebrog er faldet omkring 1,4 pct.
Men det interessante er selvfølgelig forventningerne. Skal man som investor sælge sine obligationsbaserede beviser og søge andre steder hen med sparepengene. Eller skal man beholde i forventninger om, at det værste er overstået?
Senior porteføljemanager Jens Moos, Danske Capital, har et bud.
- Vores bud er, at det værste nok er overstået. Seneste forventning fra Danske Analyse er, at den 10-årige danske rente langsomt vil stige omkring ½ pct. i løbet af det næste års tid. Så vurderingen er altså, at vi har set det værste på rentemarkederne og at første kvartals ret store kursdyk på obligationerne i hvert fald ikke gentager sig i samme tempo, siger Jens Moos.
De investorer, der i efteråret fulgte Danske Invests råd om at gå over i de blandede afdelinger Mix og Mix - med Sikring, har gjort en god handel. Begge afdelinger har klaret sig langt bedre end obligationsinvesteringer siden efteråret.
- Det skyldes, at vi har en pæn post aktier i disse afdelinger og gevinsten herfra har langt oversteget de tab, vi har fået på obligationerne. Fremadrettet har vi stadig positive forventninger til aktierne, så Mix - og søsterafdelingen med sikring - er absolut en overvejelse værd, siger Jens Moos.
Mest læste lige nu
Seneste nyheder
- 1 af 1188
- næste ›