Dueagtig fed-chef vil ikke have flere rentesænkninger nu

Udgivet den 25-09-2019  |  kl. 23:10  |  

Charles Evans, der er chef for den amerikanske centralbanks afdeling i Chicago, ser inflationen stige til over Federal Reserves mål på 2 pct. om året, og selv om han normalt hører til bankens duer, ser han derfor i sin prognose ikke behov for yderligere rentesænkninger lige nu.

Det skriver Bloomberg News.

- Vi er ganske godt placeret nu for at se, hvordan tingene udspiller sig herfra, lød det fra Charles Evans i forbindelse med en tale i Lake Forest i delstaten Illinois.

- Jeg var i stand til at skabe en lille overskydning af vores inflationsmål på prognosehorisonten alene med de sænkninger, vi er blevet enige om, så jeg havde ikke flere rentenedsættelser med.

Federal Reserve har et mål om en årlig stigning i inflationen på symmetriske 2,0 pct., og Evans vurderer, at prispresset nu er på vej mod 2,2 pct.

Chicago-chefen sidder i 2019 med i renteudvalget, det såkaldte Federal Open Market Committe (FOMC), og han stemte for begge rentesænkninger i år, den i juli og den i sidste uge. De to rentelettelser kom i kølvandet af ni stramninger i perioden december 2015 til og med december 2018, og før det skal man tilbage til 2008, under finanskrisen, for at finde den seneste rentesænkning.

Meldingen tyder på, at Charles Evans ikke var en af de syv - ud af 17 bankchefer - som i september pegede på, at renten ville ligge lavere ved årets udgang - altså regnede med en rentesænkning mere. Ti af de 17 bankchefer, som gav deres renteforventninger til kende i det såkaldte dot-plot-diagram, spåede i sidste uge, at renten også ved udgangen af næste år vil ligge i intervallet mellem 1,75 og 2,00 pct.

Charles Evans er af den opfattelse, at den amerikanske økonomi har det godt med stærke forbrugere, selv om erhvervslivets investeringer har været svage.

- Fundamentalerne er gode. Dette kan fortsætte, men der er den usikkerhed og måske skrøbelighed.

Evans pegede i den forbindelse på handelsusikkerhed, opbremsning i Kinas økonomi og brexit.

Samme holdning gav Lael Brainard, bestyrelsesmedlem i centralbanken, også onsdag udtryk for over for et udvalg i Repræsentanternes Hus.

- Man ser lønningerne vokse over inflationsraten, men man ser også virksomhederne sidde på sidelinjen, og erhvervslivets investeringer flade ud, og en masse usikkerhed derude. Vi holder meget nøje øje med det, og min holdning er, at det udgør en nedadgående risiko, og det er derfor det gav mening at lempe stien for pengepolitikken, sagde Braindard ifølge Bloomberg News.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  macro❯  USA❯