Erdogan vil tale med Trump om køb af Patriot-raketter

Udgivet den 13-09-2019  |  kl. 22:48  |  

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, siger, at han senere på måneden vil tale med USA's præsident, Donald Trump, om et muligt køb af amerikanske Patriot-raketter.

Han siger, at USA næppe vil straffe Tyrkiet for at have købt et avanceret russisk raketsystem.

Købet i juli af det russiske S-400-raketsystem har øget udsigten til, at USA og allierede i Europa vil ramme det Nato-allierede Tyrkiet med sanktioner.

Det amerikanske udenrigsministerium har tidligere oplyst, at et tilbud til Tyrkiet om at købe Patriot-raketter er udløbet.

Men Erdogan siger til Reuters, at han i en telefonsamtale med Trump for to uger siden har diskuteret netop et køb af Patriot-raketter. De to vil tale videre om det, når de senere på måneden mødes ved FN's Generalforsamling i New York.

- Jeg sagde, at uanset hvor mange kasser med S-400, vi får, så kan vi af jer købe et vist antal Patriot-raketter, fortæller Erdogan om telefonsamtalen.

- Han sagde: "Mener du det alvorligt", og jeg sagde: "Ja".

Efter købet af det meget avancerede russiske luftværnssystem har USA meddelt, at det smider Tyrkiet ud af samarbejdet med at udvikle det nye kampfly F-35.

Samtidig har Tyrkiet fået at vide, at det ikke længere kan købe F-35.

Erdogan siger, at han næppe kan tro, at USA agter at straffe Tyrkiet.

Patriot-systemet og S-400 bruges til at nedskyde angribende fly eller raketter.

På spørgsmålet om, hvorvidt han vil bede Trump om ikke at indføre sanktioner mod den tyrkiske Halkbank for at have brudt sanktioner mod Iran, svarer Erdogan, at han føler sig sikker på, at de sammen kan undgå en sådan "fejltagelse".

Han siger, at der mellem ham og Trump eksisterer "en særlig tillid".

- Efter min opfattelse så vil et land som USA ikke længere ønske at skade sin allierede Tyrkiet. Det er en rationel opførsel, siger han.

/ritzau/Reuters

Redaktion

Tags:  Rusland❯  USA❯ 

Relaterede nyheder