Europa/aktier: Energisektor styrer uden om brede fald drevet af stigende renter

Udgivet den 29-05-2024  |  kl. 12:41  |  

Stigende markedsrenter bidrager onsdag middag til en let sivende tendens på aktiebørserne i Europa.

Det europæiske Stoxx 600 ligger ved 12.30-tiden 0,6 pct. lavere efter fald i 11 af 12 undersektorer - kun energi klarer frisag efter en stigning i oliepriserne for fjerde dag i træk.

Mest ned trækker cyklisk forbrug med et fald på 1,0 pct.

- Rentespøgelset tiltrækker sig opmærksomhed efter nogle svage obligationsauktioner og høgeagtige bemærkninger fra en Federal Reserve talsmand, skriver Sydbank i en kommentar.

Herhjemme er renten på den tiårige danske statsobligation onsdag steget 5 basispoint til 2,63 pct., hvilket er det højeste niveau i godt en måned.

De stigende renter er med til at presse aktierne, og i Frankfurt, London og Paris falder de toneangivende indeks mellem 0,4 og 0,8 pct.

Selskabsspecifikt er svenske Saab i fokus, efter at den svenske regering er blevet bedt om at sætte planerne om at sende Gripen-kampfly til Ukraine på pause, da Ukraine i stedet vil fokusere på at integrere Lockheed Martins F-16 kampfly i forsvaret mod Rusland.

- De andre lande i luftvåbenkoalitionen har bedt os om at vente med at donere Gripen-systemet, sagde en talsmand for forsvarsminister Pal Jonson til AFP.

Finanshuset Carnegies analytiker Mikael Laséen ser nyheden som et "stort tilbageslag" for Saab.

Analytikeren flager også for en klumme i den svenske erhvervsavis Dagens Industri, hvor der spekuleres i, at dette risikerer at blive begyndelsen på enden for Gripen-programmet.

Trods dagens fald for Saab-aktien på 5,3 pct. til 234,50 svenske kr. er den stadig steget mere end 50 pct. siden nytår.

Den franske storbank Credit Agricole falder mest i Stoxx 600 - med 1,19 euro svarende til 7,5 pct. til 14,73 euro. En stor del af det fald kan dog tilskrives, at der onsdag er fragået retten til et udbytte på 1,05 euro per aktie.

Imens smitter en stigning i oliepriserne for fjerde dag i træk af på energiaktierne. Shell stiger 1,8 pct. og BP med 1,4 pct.

.\\˙ MarketWire

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  Europa❯  Shares❯  Intraday❯ 

Seneste nyheder