Europa/middag: Hård retorik fra Fed presser - EDF i markant fald

Udgivet den 14-01-2022  |  kl. 13:09  |  

Franske EDF falder markant fredag middag, efter at den franske regering har bedt elforsyningskoncernen om at skærme husholdningerne fra de stigende engros-elpriser.

Og faldet er et meget godt billede på stemningen fredag middag blandt de europæiske investorer. Samlet rutsjer det brede Stoxx 600-indeks ned med 0,6 pct. Dermed følges retningen fra først USA torsdag og senere Asien fredag morgen.

Nervøsiteten har slået rod, efter den kommende vicedirektør for Federal Reserve, Lael Brainard, som den seneste i række af Fed-medlemmer, har signaleret, at renterne vil stige til marts for at bekæmpe inflationen.

- Europa har taget udgangspunkt i faldene i Asien og USA i forventningen om, at der vil blive taget en meget mere aggressiv holdning til for at bekæmpe den stigende inflation, siger Susannah Streeter, analytiker hos Hargreaves Lansdown, til Reuters.

HØJE ELPRISER KOSTER EDF DYRT

Torsdag aften meddelte den franske finansminister, Bruno Le Maire, at Frankrig vil begrænse prisstigningen på elektricitet til 4 pct. Uden tiltaget ville elprisen været steget 35 pct. fra 1. februar.

Regeringen har blandt andet givet EDF besked på at sælge mere af selskabets billige atomkraft til mindre konkurrenter.

Det kan koste EDF, der er knap 85 pct. ejet af den franske stat, op til 8,4 mia. euro afhængig af markedsprisen, skriver Bloomberg News.

EDF dropper 15,9 pct. til 8,69 euro.

Modsat går det for den hollandske elektronikproducent Philips, der stiger 3,3 pct. til kursen 30,18 euro, da HSBC nu anbefaler "køb" mod tidligere "hold" af aktien. Den ændrede anbefaling kommer, efter Philips fik klø på en nedjustering til 2021 som følge af propper i de globale forsyningskæder. Det fik i tirsdag aktien til at droppe 15,5 pct. til 28,56 euro.

- Størstedelen af det missede salg er relateret til sundhedssektoren, og det bliver formentlig samlet op i den nærmeste fremtid, påpeger HSCB i en kommentar, skriver Bloomberg.

.\\˙ MarketWire

Charlotte Mackeprang

Tags:  Europa❯  Shares❯  Intraday❯ 

Relaterede nyheder