Flere positive handelspip - Kudlow ser mulig aflysning af decembertold

Udgivet den 21-10-2019  |  kl. 20:15  |  

Mandag kan investorerne noterer sig flere små positive nyheder omkring handelskrigen mellem Kina og USA.

Den amerikanske præsidents øverste økonomiske rådgiver, Larry Kudlow, har mandag på Fox Business Network åbnet op for, at de varslede toldforhøjelser på kinesiske varer til midten af december måske annulleres, skriver Bloomberg News.

Kudlow fortalte således til tv-seerne, at præsident Trump til december vil træffe beslutning, og at sandsynligheden for, at præsidenten vil vælge at droppe de øgede toldsatser, stiger, hvis handelssamtalerne går godt.

I weekenden var der også positivt nyt fra den kinesiske lejr, da landets topforhandler, vicepremierminister Liu He, meldte optimistisk ud.

- Kina og USA har gjort substantielle fremskridt i mange aspekter og lagt et vigtigt fundament for en første fase-aftale, sagde Liu i forbindelse med en konference i byen Nanchang.

Ministeren gentog også, at Kina er parat til at arbejde sammen med USA for at adressere andre vigtige bekymringer i handelsforholdet.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, oplyste desuden fredag, at han forventer, at han sammen med Kinas præsident, Xi Jinping, vil kunne underskrive den delvise handelsaftale med Kina, som han annoncerede forrige fredag, på det kommende Apec-møde i Chile den 16. og 17. november.

- Jeg tror, den meget let vil blive underskrevet, forhåbentlig på topmødet i Chile, hvor præsident Xi og jeg begge vil være tilstede, sagde Donald Trump fredag til journalister ved Det Hvide Hus, ifølge Reuters.

- Vi arbejder rigtig godt sammen med Kina. En masse gode ting sker.

Om det lige bliver i november eller senere, er dog ikke så vigtigt, vurderede Wilbur Ross, den amerikanske handelsrepræsentant, som er Trumps topforhandler i spørgsmålet, mandag.

- Det skal være den rette aftale, og det behøver ikke være i november. Det er mere kritisk, at det bliver en rigtig aftale, end hvornår den kommer, sagde Ross til Fox Business Network, ifølge Reuters.

- Nøglen er at få det hele, som vi skriver unde på, rigtigt. Det er det vigtige element. Det er det, præsidenten er bundet til. Om det er den ene dag eller den anden dag, er måske interessant for medierne, men det er ikke det reelle spil.

Den delvise handelsaftale, som blev nået sidste fredag i Washington, betyder, at planlagte toldforhøjelser på kinesiske varer i sidste uge ikke trådte i kraft. Her var planen, at tolden på varer for 250 mia. dollar skulle løftes til 30 pct. fra 25 pct.

Til gengæld vil Kina øge sine indkøb af amerikanske landbrugsvarer betydeligt, for mellem 40 og 50 mia. dollar, fortalte USA's præsident Donald Trump, ligesom Kina vil give indrømmelser på området for intellektuel ophavsret, inden for finansielle tjenester og på valutaområdet.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  macro❯  Kina❯  USA❯ 

Relaterede nyheder