Formuepleje: Aktiemarkedet i USA har taget politisk uro med ophøjet ro

Udgivet den 14-01-2021  |  kl. 15:15  |  

Med omvalg til senatsvalget i den amerikanske delstat Georgia og demonstranter, der stormede Kongressen, er 2021 startet med en del politisk uro i USA.

Men det lader ikke til at have vakt nogen videre bekymring på de finansielle markeder, hvor de tre ledende aktieindeks - Dow Jones, Nasdag og S&P 500 - samlet set er steget siden årets begyndelse.

- Forklaringen er dels udsigten til en mere stabil politik i USA og dels, at rammebetingelserne for investeringer er gode med lempelig penge- og finanspolitik, skriver Frank Reisbøl, direktør, partner og medlem af investeringskomitéen i Formuepleje, i en kommentar.

Ser vi på senatsvalget i Georgia, så endte Demokraterne med også at få kontrollen her, så de nu sidder på både præsidentposten og begge Kongressens kamre - Repræsentanternes Hus og Senatet.

Selvom fuld demokratisk kontrol normalt ikke burde være til stor glæde for aktiemarkedet, blev der alligevel draget et lettelsens suk, og det kan der være to forklaringer på, ifølge Frank Reisbøl.

For det første har det fjernet usikkerheden, hvilket især er godt lige nu, da der er brug for en handlekraftig præsident, som ikke skal ligge i skyttegravskrig med Kongressen.

- Hjælpepakker skal kunne vedtages, når de mest behøves, og ikke trækkes ud i det uendelige i et politisk tovtrækkeri. Så selv om Biden har varslet højere skatter og mere regulering, vejede udsigten til mere politisk stabilitet og handlekraft tungere i vægtskålen, ligesom man heller ikke skal underkende, at alene udsigten til at slippe for en ny periode med den uforudsigelige Trump ved roret opfattes positivt af investorerne, vurderer han.

For det andet står den globale økonomi i en situation med et positivt bagtæppe på trods af nye nedlukninger som følge af coronapandemien.

- Både finans- og pengepolitikken er yderst lempelig, og med godkendelsen af covid-19-vaccinerne er der udsigt til en gradvis genåbning af økonomierne i løbet af første halvår, skriver Frank Reisbøl.

Ifølge ham er konsensusforventningerne, at den økonomiske vækst i det kommende år vil være på over 5 pct., og at virksomhedernes indtjening vil stige med over 20 pct. i gennemsnit.

- Og med renter, som enten er nul eller negative, er rammebetingelserne for virksomheder og hermed aktier ganske gunstige, skriver han og tilføjer:

- Så når aktiemarkedet trækker på skulderen over en frådende lynchhob i Kongressen, skyldes det ironisk nok udsigten til en mere stabil politik i USA samt forventningen om, at covid-19 snart vil være en saga blot.

/ritzau/FINANS

Nicoline Kjelland

Tags:  Shares❯  USA❯ 

Relaterede nyheder