Fredagens aktier: Ørsted i toppen af rødt marked præget af usikkerhed

Udgivet den 12-04-2024  |  kl. 17:09  |  
Danske Bank - Facade

Det lignede længe en stærk ugeafslutning for det danske aktiemarked fredag, men ud på eftermiddagen begyndte stigningerne stille og roligt at svinde ind, og ved lukketid var eliteindekset, C25, faldet 0,3 pct. til 1905,94.

Da det så bedst ud sidst på formiddagen var indekset ellers steget 1,4 pct., men nyheden om, at Isreal angiveligt forbereder sig på et direkte angreb fra Iran i de kommende dage, fik siden investorerne til at trykke på salgsknappen.

GEOPOLITISKE BEKYMRINGER

Også i USA blev aktierne trykket ned, hvilket også var under påvirkning af et lidt skuffende regnskab fra storbanken JPMorgan. Modsat steg obligationskurserne og guldprisen, som automatreaktion på den øgede usikkerhed om situationen i Mellemøsten.

- Geopolitiske bekymringer har udløst noget risikoaversion, og bekymringer for en vækstnedgang har formentlig også givet en vis bekymring for, at selskabernes indtjening ikke vil leve op til forventningerne, siger analytiker Patrick O'Hare fra Briefing.com til AFP.

At minusset herhjemme ikke blev større skyldes ikke mindst en pæn stigning til Ørsted på 4,5 pct. til 405 kr. Udover et dyk i renterne nød aktien godt af positiv analytikeromtale hos børshuset Oddo BHF, der har givet aktien en købsanbefaling.

- Der er ikke behov for at vente på faldende renter for at vende tilbage til aktien, skriver analytiker Louis Boujard ifølge Bloomberg News.

Anbefalingen løftes til "outperform", og ifølge Oddos analytiker er Ørsteds fremtidige projekter "langt mere attraktive" nu, hvor der er større fokus på sund økonomi og eksekvering.

Nordea endte desuden 1,1 pct. højere i 80,24 kr., efter at Kepler Cheuvreux hævede sin anbefaling til "køb" fra "hold".

NKT viste også gode takter, efter at SEB løftede kursmålet for kabelkoncernens aktie til 700 kr. fra 600 kr. Den positive anbefaling "køb" blev desuden fastholdt.

- Der var i det hele taget været gode analytikertilbagemeldinger på de kapacitetsudvidelser, som NKT annoncerede i sidste uge inden for deres mellemspændingsforretning, siger Martin Munk.

NKT-aktien steg 1,4 pct.

PANDORA SÆNKET TIL SÆLG

Efter en lang periode med stigende kurs er Pandora kommet på salgslisten hos Goldman Sachs. Det amerikanske finanshus har sænket sin anbefaling til "sælg" fra "hold", mens kursmålet er skåret en smule til 1010 kr. fra 1020 kr.

Pandora faldt 3,1 pct. til 1063,50 kr.

Helt i C25-bunden lå imidlertid Ambu med et fald på 5,1 pct. til 111,5 kr. efter stigning torsdag på 4,6 pct., hvor selskabet opjusterede forventningerne til 2023/24.

Blandt sidepapirerne kom der kraftigt pres på aktien i Chemometec, som efter at have regnet på tallene efter tredje kvartal af 2023/24 nedjusterede indtjeningsforventningerne til hele året.

Selskabet venter nu et driftsresultat, EBITDA, på 185-200 mio. kr. mod en tidligere forventning om et resultat på 200-220 mio. kr., og forventningerne til omsætningen er nedpræciseret til 400-415 mio. kr. fra 400-435 mio. kr.

Selskabet fortæller, at indtjeningen i tredje kvartal blandt andet har været påvirket af engangsomkostninger i forbindelse med organisationsændringer.

Aktien endte 21,7 pct. lavere i 295 kr.

.\\˙ MarketWire

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  Danmark❯  Market Close❯  Shares❯