Fredagens aktier: Novo Nordisk med 34. lukkerekord - Ørsted i bunden

Udgivet den 13-10-2023  |  kl. 17:07  |  
Arkiv: Foto

Novo Nordisk fik vendt et fald til en stigning for aktien fredag, efter at medicinalgiganten opjusterede forventningerne for hele 2023, og Novo Nordisk satte endnu en gang lukkerekord - nummer 34 i år.

Det påvirkede også det samlede indeks, der blev løftet, men det sluttede dog dagen i rødt.

- Det er en stor opjustering - rigtig stor. Man har allerede løftet to gange i år, og nu hæver man så igen ganske markant, siger Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker i Sydbank.

Meddelelsen løftede hele C25-indekset, da Novo-aktien begyndte at stige, men det endte alligevel med et samlet fald på 0,7 pct. til 1699,11. Over ugen steg indekset med 1,3 pct.

Inden meldingen faldt eliteindekset 1,7 pct. for dagen og lå i 1682,96.

Helt i toppen endte Tryg, efter at selskabet skød regnskabssæsonen i gang, mens Ørsted lå i bunden hele dagen.

NOVO NORDISK SKØD I VEJRET EFTER OPJUSTERING

Novo Nordisk løftede forventningerne for tredje gang i år og sigter nu efter en salgsvækst i lokal valuta på 32 til 38 pct. for hele 2023 mod tidligere 27 til 33 pct. Samtidig hæver selskabet forventningerne til væksten i driftsresultatet (EBIT) til 40 til 46 pct. fra tidligere 31 til 37 pct.

Novo-aktien steg markant efter meldingen om endnu en opjustering fredag eftermiddag, hvor et fald på lige over 2 pct. blev vekslet til et kursplus. Aktien endte i rekord nummer 34 i år efter en stigning på 0,9 pct. til 716,50 kr.

Baggrunden for opjusteringen var den massive indtjening fra salg af fedmemidlet Wegovy og diabetesmidlet Ozempic, der ventes at fortsætte i årets sidste måneder.

Særligt amerikanerne efterspørger midlerne i stor stil, oplyser Novo Nordisk i forbindelse med opjusteringen.

- Jeg lå i forvejen i den øvre ende af den gamle prognose, og det samme gjorde jeg indtjeningsmæssigt. Det blegner lidt i sammenligning med de forventninger, man udstikker nu, siger Søren Løntoft Hansen.

Medicinalselskabet løftede desuden lidt af sløret for tredje kvartal, hvor salgsvæksten endte på 38 pct., mens driftsresultatet voksede 47 pct.

ØRSTED I MODVIND

Ørsted var under massivt salgspres og faldt 9,4 pct. til 325,20 kr. fredag efter et fald på 3,3 pct. torsdag.

Ifølge Energiwatch har Ørsted og partneren Eversource Energy samt Equinor og BP fået afvist at få øget afregningspriserne på deres havmølleprojekter i delstaten New York.

- I dag stikker især Ørsted ud. Medlingen fra USA bringer fokus på området igen, hvor Ørsted tidligere har været udfordret, siger Martin Munk.

Ifølge finanshuset Citigroup må det danske energiselskab vælge mellem to onder, og analytiker Jenny Ping mener, at Ørsted enten kan nedskrive yderligere i USA efter milliardstore nedskrivninger i august på tre store havvindprojekter Ocean Wind 1, Sunrise Wind og Revolution Wind på potentielt op mod 16 mia. kr. - eller man kan vælge at skrotte projektet og betale de bøder, det måtte indebære.

- Det bliver et svært valg for Ørsted at skulle vælge det mindste af de to onder, siger Jenny Ping.

TRYG KØBER AKTIER FOR 1 MIA. KR.

Forsikringsselskabet Tryg fik i tredje kvartal en del større vejrskader end ventet, og det ramte forsikringsdriften, der gav et teknisk resultat på 1513 mio. kr. mod ventet 1588 mio. kr.

Men investeringsafkastet var en del bedre end ventet, og bundlinjen på 914 mio. kr. var også højere end de 796 mio. kr., som analytikere estimerede ifølge Tryg.

Tryg meldte også, at det udbetaler et udbytte på 1,85 kr. per aktier og indleder et tilbagekøbsprogram på 1 mia. kr.

Aktien steg 5,8 pct. til 138,65 kr.

.\\˙ MarketWire

Silja Petri

Tags:  Danmark❯  Market Close❯  Shares❯