Genstridig svensk inflation øger sandsynligheden for 11. renteløft, mener Sydbank

Udgivet den 13-10-2023  |  kl. 10:04  |  

Svenskernes lønninger kan fortsat ikke følge med forbrugerprisstigningerne, der i september - trods en afmatning - var noget større end ventet.

Inflationen aftog i september til 6,5 pct. fra 7,5 pct. Forventningen var dog, at den ville aftage til 6,3 pct. Den genstridige inflation øger sandsynligheden for, at den svenske centralbank, Riksbanken, igen vil hæve renten i november.

- De svenske forbrugere oplever fortsat, at lønningerne ikke kan følge med inflationen. Det har stået på i et godt stykke tid efterhånden, og det har udhulet svenskernes købekraft, skriver Kim Blindbæk, der er seniorøkonom i Sydbank, i en kommentar.

- Pengene rækker simpelthen kortere. Det kan mærkes ude i butikkerne, der har mindre salg. Men det kan også ses på væksten, hvor forbrugerne i fire kvartaler i træk har trukket den økonomiske vækst ned, fortsætter han.

Riksbanken styrer sin pengepolitik efter udviklingen i forbrugerpriserne medregnet konstante renteudgifter. I september lå stigningstakten på 4,0 pct. fra 4,7 pct. i august.

- En stor del af det seneste fald i inflationen skyldes dog, at sidste års store prisstigninger på energi nu falder ud af inflationsberegningen, skriver Kim Blindbæk.

Fraregnes energiprisudviklingen lå kerneinflationen på 6,9 pct.

Det kan derfor også betyde, at Riksbanken igen må skrue på renteknappen. Det vil i så fald være 11. gang, at centralbanken strammer pengepolitikken i kampen mod inflationen.

- Vi vurderer, at Riksbanken formentlig hæver renten med 0,25 pct.point på rentemødet den 23. november. Inden rentemødet i november får Riksbankens renteudvalg dog endnu en inflationsrapport. Den vil blive meget afgørende for rentebeslutningen, fastslår seniorøkonomen.

Udsigten til endnu højere renter styrker fredag formiddag den svenske kr. marginalt over for den danske. Ved 10-tiden rækker den svenske kr. til 0,6455 danske mod 0,6436 kr. før inflationsrapporten og 0,6448 kr. torsdag klokken 17.

.\\˙ MarketWire

Morten Frederik Heltoft

Tags:  macro❯  Sverige❯