Handelsbanken: Åsbrinks afgang kan udskyde svensk ØMU-medlemskab 1 år

Udgivet den 14-04-1999  |  kl. 13:19  |  

København--14. april--NetPosten--Den svenske finansminister Erik Åsbrinks afgang kan føre til en udskydelse af Sveriges indtræden i ØMUen med mindst et år, vurderer Handelsbankens cheføkonom prof. Carl B. Hamilton onsdag.

- Hver folkeafstemning udvikles erfaringsmæssigt til en afstemning også om regeringens popularitet, uanset hvad den egentlig gælder. Hvis Åsbrinks afgang får en sneboldseffekt med dårligt resultat i EU-valget og fortsat lave tal i meningsmålingerne for regeringspartiet kan en svækket s-regering, selv om den får et ja ved sin kongres i marts 2000, komme til at udskyde folkeafstemningen til et senere tidspunkt end efteråret 2000 for ikke at risikere at få et nej til ØMUen bare nogle måneder før Sverige overtager formandskabet i EU den 1. januar 2002, spår Carl Hamilton.

Hvad angår regeringens forårsprognose mener cheføkonomen, at BNP-prognosen med spådommen om, at der ikke kommer nogen højkonjunktur i perioden 1999-2002, ikke er overdreven. Han mener, at den snarere er i underkanten af, hvad man kan forvente, ihvertfald for 1999 og 2000.

Udgivet af: NPinvestordk