Handelskrigen svingede atter taktstokken over markederne

Udgivet den 22-11-2019  |  kl. 19:10  |  

Handelskrigen mellem de to store økonomier - USA og Kina - har haft effekt på markederne i nu omkring 16 måneder og den seneste uge var ingen undtagelse. I oktober var positivt nyt om en foreløbig aftale med til at sende aktiemarkederne i rekord, men de seneste par uger er frygten for en udskydelse kommet på banen.

Det forlød først på ugen, at Beijing er pessimistiske med hensyn til mulighederne for at opnå en handelsaftale med USA. På den anden siden rygtedes det, at USA på ny vil forlænge licenserne for amerikanske virksomheder til at handle med Huawei, hvilket skete onsdag.

Trump-administrationen gav da ifølge Finacial Times endnu en gang en midlertidig tilladelse til amerikanske selskaber kan få lov at handle med kinesiske Huawei.

Senere var nyheden, at USA og Kina angiveligt overvejer at basere en mulig tilbagerulning af straftoldsatserne på de betingelser, der blev vedtaget under de sammenbrudte forhandlinger for seks måneder siden.

Stemningen forværredes igen af USA's indblanding urolighederne i Hong Kong og af en rapport fra Reuters om at en eventuel handelsaftale muligvis ville blive udskudt til næste år.

Sidst på ugen - torsdag - forlød det så, at Kinas handelsforhandler Liu He skulle have udtalt, at han er "forsigtig optimist" om at en fase-1aftale kan nås. Han skulle også have inviteret USA's Lighthizer til nye forhandlinger.

Fredag var der også nyt fra fronten.

Præsident Donald Trump har udtalt til Fox News, at de to parter "potentielt er meget tæt på" at afslutte en aftale, men han er ikke "ivrig" efter at indgå en aftale. Tidligere på dagen var hans kinesiske modstykke Xi Jinping ude og udtale, at han håbede en aftale var nærtforestående, men at han "ikke var bange" at slå tilbage, hvis det skulle blive nødvendigt.

/ritzau/FINANS

Claus Mikkelsen

Relaterede nyheder