IMF/Nordea: Opsvinget er fortsat skrøbeligt trods nye vækstskøn

Udgivet den 21-01-2014  |  kl. 17:19  |  

På trods af at Den Internationale Valutafond, IMF, har løftet sine vækstskøn for verdensøkonomien, er det globale opsving stadig skrøbeligt, og der er fortsat betydelige risici på nedsiden for IMFs prognose.

Det påpeger Helge J. Pedersen, cheføkonom hos Nordea Markets, i en kommentar til den opdaterede prognose fra IMF.

Ud fra sit reviderede skøn for væksten i verdensøkonomien i 2014 og 2015 venter IMF, at væksten i år lander på 3,7 pct. for derefter at tiltage til 3,9 pct. i 2014. Det kommer efter en fremgang på 3 pct. i 2013.

Der er tale om en opjustering af skønnet for 2014 på 0,1 pct.point, mens skønnet for 2015 er uændret i forhold til IMF’s seneste prognose fra oktober 2013.

- IMF fremhæver dog, som også blandt andet Den Europæiske Centralbank gør det, at det globale opsving fortsat er skrøbeligt, og at der fortsat er betydelige risici på nedsiden for prognosen, lyder det fra Helge J. Pedersen, der fortsætter:

- IMF fremhæver blandt andet risikoen for, at de avancerede økonomier, herunder euroområdet og USA, bliver fastlåst i en lav-inflationsfælde, som kan besværliggøre opsvinget blandt andet fordi den reale gældsbyrde i så fald risikerer at stige og fordi pengepolitikken bliver impotent, fordi der er en bundgrænse for renten på nul-procent.

Derudover øger det ifølge Nordeas cheføkonom, at der kan opstå en mere bredt-baseret deflationær situation, hvis et nyt tilbageslag rammer økonomierne. Det kan i givet fald få alvorlige konsekvenser for verdensøkonomien, påpeger han.

- Eftersom der fortsat er mange ledige ressourcer i de avancerede økonomier, anbefaler IMF derfor, at den lempelige pengepolitik fortsætter længe endnu både i USA, men ikke mindst i euroområdet, siger Helge J. Pedersen og fortsætter:

- IMF anbefaler blandt andet, at ECB sikrer, at likviditeten ikke tørrer op i euroområdet og gennem en mere målrettet udlånspolitik sikrer, at den finansielle sektor formår at stimulere den økonomiske aktivitet også i de kriseramte sydeuropæiske lande.

Cheføkonomen pointerer, at IMF også nævner, at de igangværende strukturreformer fortsætter for at fremme investeringsaktiviteten.

I den opdaterede prognose kommer IMF ikke med nye skøn for den danske økonomi. Nordeas cheføkonom påpeger dog, at "det selvfølgelig vil få stor betydning for Danmark, hvis opsvinget i euroområdet materialiserer sig som ventet."

- IMFs hovedscenarie for euroområdet er en fremgang på 1 pct. i år, drevet af Tyskland og Frankrig, som vil vokse med henholdsvis 1,6 pct. og 0,9 pct. i år, siger Helge J. Pedersen og nævner, at det i store træk svarer til Nordeas egne forventninger.

Især fremgangen i Tyskland er med de rød-hvide briller vigtig for Danmark, understreger cheføkonomen, idet Tyskland er det største danske eksportmarked.

- Derfor skal vi også lægge mærke til, at IMF venter, at væksten i den tyske økonomi stagnerer i 2015 omkring 1,5 pct., hvor vi venter en yderligere acceleration til 2 pct., siger Helge J. Pedersen.

Ender IMF med at få ret i sin prognose for Tyskland, kan det medvirke til også at holde væksten tilbage i den danske økonomi, afslutter cheføkonomen.

/ritzau/FINANS

Dan Petersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk


Seneste nyheder

12:16 Fransk spilproducent sendt til tops efter dobbelt opgradering hos stort finanshus
11:58 Sydbank om Carlsbergs opkøb: Britvic er et godt køb men ikke et røverkøb
11:49 Obligationer/middag: Renten holder niveauet en tand højere på stille dag
11:35 Aktier/middag: Carlsberg i sprudlende humør mens Mærsk trækker eliteindeks ned
10:36 Franske aktier sendes op efter sejr til venstrefløjen
10:09 Carlsberg bud på Britvic var lavere end frygtet vurderer Citi
09:42 Carlsberg-topchef: Køb af Britvic skal understøtte vækstplan og styrke Pepsi-partnerskab
09:08 Aktier/åbning: Carlsberg bryder sommerstilheden med endeligt bud på Britvic
08:47 Obligationer/åbning: Så godt som uændret åbning
08:32 Carlsberg køber Britvic for over 29 mia. kr.
08:30 Aktier/tendens: Carlsbergs milliardopkøb er trolden op af æsken på ellers stille aktiedag
08:18 Carlsberg fremsætter bud på britisk gigant på over 29 mia. kr.
07:18 B&O får købsanbefaling og løftet kursmål hos Carnegie efter regnskab
07:16 Frankrig/Nordnet: Begrænset jubel på aktiemarkederne efter sejr til venstrefløjen
07:09 Zealand Pharma får sænket anbefalingen hos Carnegie men løftet kursmålet
07:05 Obligationer/tendens: Statisk åbning i vente inden ugens vigtige inflationsdata
06:45 Asien: Positiv ugestart forud for inflationsdata og regnskabsstart
06:44 Råvarer: Fredsforhandlinger mellem Israel og Hamas tynger oliepriserne
06:34 Mærsk får løftet kursmål hos britisk storbank men fastholder negativ anbefaling
06:34 Frankrig/Seniorrådgiver: Fransk parlament er splittet i tre