Japan/BoJ: Tankan-rapport viser vigende tillid i tredje kvartal

Udgivet den 01-10-2018  |  kl. 06:34  |  

Tilliden blandt de store japanske producenter er mod forventning veget en anelse i tredje kvartal. Og når det drejer sig om fremtiden, ser det ikke ret meget lysere ud.

Det fremgår af den kvartalsvise Tankan-rapport fra den japanske centralbank, Bank of Japan, der opsummerer udsigterne blandt landets store industrivirksomheder.

Øjebliksbilledet af udviklingen i den japanske økonomi i rapporten viser en forværring til 19 i tredje kvartal fra 21 for tre måneder siden, og økonomernes estimerede indeksværdi på 22.

Dermed følges udviklingen fra både første og andet kvartal, hvor den negative udvikling ligeledes slog igennem efter to år med fremgang.

For forventningsindekset er der tale om et fald til 19 mod økonomernes ventede indeks på 20, og andet kvartals resultat på 21.

Handelskrigen mellem USA og Kina spiller ind og usikkerheden om, hvornår og om præsident Donald Trumps importtakster også rammer Japan vægter, mens effekten fra Kina ligeledes vil rammer de japanske producenters eksport.

Ses der på de store virksomheder uden for fremstillingssektoren, var billedet det samme. Den nuværende aktivitet viser et fald til 22 fra 24 i andet kvartal og økonomernes estimerede 23.

Men her er forventningerne til fremtiden steget til 22 fra 21, der også var analytikernes bud.

Den hidtil høje investeringslyst viser en let vigende tendens på tværs af de store virksomheder. Virksomhederne har planer om hæve investeringerne med 13,4 pct. i det kommende år.

Investeringslysten viste en vækst på 13,6 pct. for tre måneder siden, mens økonomerne havde vurderet en stigning på 13,9 pct. som passende.

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer

Relaterede nyheder