Jyske Bank: ISK under pres

Udgivet den 14-03-2008  |  kl. 09:00  |  

NetPosten bringer i samarbejde med Jyske Bank kommentarer til højrentemarkedet:


- Island: Væksten overraskede på opsiden, men det ikke hjalp ISK
- Polen: Lavere end ventet inflation i februar
- Brasilien: Hawkish referat fra rentemøde, vi forventer uændret rente de kommende måneder
- Rentebeslutning fra Mexico kl.16

Jyske EM Morgenoverblik
Stemningen på EM var negativ i går og der var ingen spor på den positive FED’s plan fra midten af ugen. De fleste af EM valutaer svækkede sig bortset fra CZK og HUF, som var de eneste valutaer, som sluttede i plus. Det er dog svært at komme med forklaring på HUF-styrkelsen. Gårsdagens taber var ISK, selvom væksten overraskede på opsiden. ISK er tilsyneladende helt uden bund pt. Investorerne flygter fra valutaen, der alene i går svækkede sig med 2,5 % og er svækket med 33 % siden juli 2007. Læs mere om Island i teksten. Stemningen i markederne forbedrede sig i går i Amerika, og i Asien er billedet lidt blandet. Det er derfor en chance for at dagen starter en smule positivt. Dagens begiven-hed på EM er rentebeslutningen fra Mexico, hvor det ventes en uændret rente. På de globale marke-der er fokus rettet imod forbrugerpriserne fra USA.

Østeuropa
Polen
Inflationen i forbrugerpriserne i februar overra-skede på nedsiden. Den var på 4,2 % å/å mod ventet 4,6 % og tallet for januar blev nedrevideret til 4,0 % å/å fra 4,3 %. På månedsbasis steg infla-tionen med 0,4 % mod ventet 0,5 %. Det skyldes primært revision i forbrugerpris-kurven, hvor andelen for fødevare- og hus-udgifter blev nedju-steret. Trenden for inflationen peger dog statadig opad. Vi forventer yderligere renteforhøjelser på 50bps i år. Polen er fortsat én af de bedste inve-steringer i Østeuropa og vi anbefaler derfor KØB.

Tyrkiet
Vi fastholder KØB, men kun for de langsigtede investorer, da udsving i risikoappetiten stadig-væk er høj. Vi er generelt positiv på Tyrkiet. Cen-tralbanken har opbygget troværdighed og rege-ringen har et stærkt mandat for at gennemføre de nødvendige reformer. Forventninger til rente-nedsættelser er faldet, og derfor er de korte obli-gationer den bedste investering. Læs "Tyrkiet: Vi fastholder KØB, men...".

Latinamerika
Mexico
Centralbanken har fastholdt renten på 7,5 % siden oktober. Inflationen lå gennem hele 2007 lige under eller over den øvre grænse på central-bankens målsætning på 4 %, hvilket frem for alt skyldes fødevare- og energipriser. De seneste par måneder har inflationen dog vist en svagt afta-gende tendens og var i januar lavere end ventet på 3,7 % å/å. Markedet venter, at inflationen er aftaget yderligere i februar til 3,67 %.

De næste par måneder ligger risikoen dog stadig på opsiden. Vi forventer dog, at inflationen på lidt længere sigt vil aftage og vores hovedscena-rium er også, at centralbanken fastholder renten på 7,5 % et godt stykke ind i 2008, før renten igen kan sættes ned.

Vi er fortsat neutrale mht. obligationer i MXN. Renterne er på et attraktivt niveau, men da Me-xico og dermed MXN er meget afhængige af situ-ationen i USA, fastholder vi HOLD.
Brasilien
Referat fra rentemøde d. 5.marts, hvor renten blev fastholdt i 11,25 %, viste, at centralbanken diskuterede en renteforhøjelse til trods for en-stemmig beslutning at fastholde renten. Argu-ment for renteforhøjelsen var primært stigende inflationsforventninger. Vi vurderer, at renten vil blive fastholdt på 11,25 % de kommende måne-der, men risikoen er på opsiden. Obligationer i BRL er fortsat en af de bedste investeringer i EM.

Argentina
Økonomien voksede i 4.kvartal med 9,1 % å/å og væksten i 3.kvartal blev oprevideret fra 8,7 % til 8,8 %. Der var ventet en vækst på 9,3 % i 4.kvartal. Det var primært konstruktion (+10,2 % å/å) og privatforbruget, som bidrog til væksten. Privatforbruget, som er understøttet af 20 % -lønstigning i år, og høje råvarepriser hjælper den argentinske økonomi. Vi anbefaler HOLD på ARS-obligationer.

Asien & øvrige
Filippinerne
Centralbanken fastholdt som ventet renten på 5,0 %. Renten blev sat ned med i alt 250bps siden maj 2007, men inflationen er tiltaget i de sene-ste måneder til 5,4 % å/å i februar. Konsensus i markedet ligger for yderligere rentenedsættelser på 50bps i år.

Island
Væksten for 4.kvartal overraskede i går på opsi-den. I 4. kvartal steg BNP med 4,6 % å/å mod ventede 3,3 % og væksten i 3.kvartal blev oprevi-deret til 5,4 % fra 4,3 %. En overraskende høj vækst hjalp ikke ISK at styrke sig, men omvendt faldt den markant til 109,40 fra åbningskurs 106,74 imod euroen, dvs. et fald på 2,5 %. ISK er faldet med hele 33,8 % siden juli 2007. Der er flere årsager, men kreditkrisen er den altover-skyggende. Kreditkrisen har mindsket risikoap-petitten. Kreditkrisen har ramt de islandske ban-ker hårdt. Læs kommentar og anbefaling på Is-land i "Vil og kan centralbanken redde ISK?".

Egypten
Eksponering i EGP er i høj grad eksponering mod USD. Når USD igen styrker sig overfor EUR, så bør investorer overveje køb af EGP. Risikoen ligger dog opad for markedsrenterne. Vi fastholder derfor HOLD på EGP-obligationer. Læs anbefalingen " Egypten: USD-eksponering med højere rente".

Udgivet af: NPinvestordk

Seneste nyheder

17:56 Europa/lukning: Bilaktier i lille comeback mens danske aktier tog top og bund
17:46 Markedet skærer ned på stor amerikansk rentenedsættelse i november
17:26 Fredagens obligationer: Renter sendt op efter stærk amerikansk jobrapport
17:12 Mærsk-investorerne så milliarderne fordufte - 8 mia. kr. skåret af markedsværdi
17:07 DSV's markedsværdi steg med 20 mia. kr. på dag efter aktieudvidelse
17:02 Fredagens aktier: DSV i lykkerus på aktiesalg mens Mærsk fik klø efter afblæst strejke
16:51 Fed-chef roser jobrapport - men der er kun tale om tal for en måned
16:33 Antallet af Novos fedmemedicin Wegovy på recept i USA falder
16:03 Investorerne stod i kø for at købe nye aktier i DSV
15:41 USA/åbning: Bomstærk jobrapport skaber fest hos amerikanske investorer i grøn åbning
15:22 Danske boligejere kan se frem mod højere renter efter stabil amerikansk jobrapport
14:56 Et solidt amerikansk jobmarked får håb om stor rentesænkning til at falme
14:48 Amerikansk beskæftigelsesrapport lander markant bedre end ventet i september
14:43 USA: Aktier og renter brager op efter brølstærk jobrapport
14:14 USA/tendens: Stigende oliepriser og forventninger til jobtal giver grønne futures i USA
13:49 Torms storaktionær Okatree har solgt stor aktiepost
12:58 Europa/aktier: Bilaktier gør lille comeback efter EU gør det muligt at indføre told
12:44 Novo: Underleverandørs fabrik har brudt FDA-regler - Reuters
12:36 Europæiske bilaktier i lille comeback efter mulig højere told på kinesiske elbiler
11:40 Obligationer/middag: Renten stiger i spændt marked inden amerikansk jobrapport