Jyske Bank om gigantopkøb: Det er en god dag for DSV

Udgivet den 13-09-2024  |  kl. 10:33  |  
Arkiv: Foto

"Det er en god dag for DSV." Sådan lyder hovedbudskabet fra Jyske Bank-analytiker Morten Enggaard, efter at DSV har formået at vinde budkrigen om den tyske transportkæmpe DB Schenker. Det er sket med et bud på 14,3 mia. euro, eller 107 mia. kr., og det er absolut rimeligt, lyder vurderingen.

- Det virker på ingen måde anstrengt, siger Morten Enggaard til MarketWire.

Han peger på, at DSV har et mål om at løfte DB Schenkers indtjeningsmargin til mindst samme niveau, som DSV har nu, efter bare tre år.

Det svarer i hele træskolængder til, at driftsmarginen skal godt og vel fordobles på tre år.

- Så på den måde giver de os en indikation af, hvad minimum er. Men det er også forventet. Det plejer de at gøre, når de køber virksomheder. Men spørgsmålet er, hvor meget de kan lægge til, altså hvor meget skalaeffekt, de kan få ved opkøbet, siger Morten Enggaard.

SYNERGIER PÅ VEJ

Hvor store synergier, DSV ser ved handelen, vil virksomheden først melde ud, når handelen gennemføres, forventeligt i andet kvartal næste år.

Og til den tid vil DSV's udmelding formentlig også være konservativ, vurderer Morten Enggaard.

- Sådan har det i hvert fald været ved tidligere opkøb. Så har analytikere traditionelt spekuleret i, hvor meget de så skal lægge til det beløb, DSV kommer med. For DSV offentliggør omkostningssynergierne, der fremgår af excel-arket, hvorimod sådan noget som salgssynergier, ikke er noget, de normalt inkluderer, siger Morten Enggaard.

SOCIALE FORPLIGTELSER

For at få handelen til at glide igennem, har DSV også måtte acceptere nogle sociale forpligtelser over for de ansatte i Tyskland, gældende i to år fra handelen lukkes.

- Jeg gætter på, at det er en aftale man har lavet for at tilfredsstille den tyske fagforening Verdi, siger Morten Enggaard.

På rygtebasis har Bloomberg i hvert fald tidligere beskrevet, at DSV i et brev til Deutsche Bahn har garanteret kun at afskedige 1600-1900 ansatte på Schenkers hovedkontor, mens den danske koncern ifølge oplysningerne lovede ikke at afskedige "blue collar"-ansatte.

- Og det har jo selvfølgelig betydning i forhold til, hvor lukrativ transaktionen bliver, for synergerne er jo i hvert fald tidligere i høj grad hentet ved afskedigelser. Det er så spørgsmålet, om det bliver svært i Tyskland. Men man skal huske, at DB Schenker er en global virksomhed. Og på alle de andre markeder er de fri til at gøre, hvad de vil, siger Morten Enggaard.

BEHERSKET KURSREAKTION

På aktiemarkedet stiger DSV blot 0,6 pct. til 1383,50 kr., men efter en voldsom optur på 10 pct. torsdag, efter at Reuters erfarede fra anonyme kilder, at DSV havde vundet budkampen om den tyske transportgigant.

At reaktionen fredag er så behersket kan ifølge Morten Enggaard også hænge sammen med, at handelen ud over de sædvanlige godkendelser fra konkurrencemyndigheder også mangler at blive godkendt af Deutsche Bahns bestyrelse og det tyske transportministerium.

- Jeg tror da, at det er klappet af, og at handelen nok skal gå igennem, men skal man sætte sandsynligheder på, at det ikke går igennem, vil jeg da mene, at den er større her, end ved tidligere transaktioner, siger Jyske Bank-analytikeren.

Han peger desuden på, at DSV for at finansiere handelen varsler et salg af aktier til professionelle investorer til en værdi af 4-5 mia. euro.

- I andre virksomheder vil man sige, at når man ved, at der kommer et salg af aktier i fremtiden, så vil det kunne holde kursen nede. Og det kan også være det, der spiller ind, siger Morten Enggaard.

Han peger på, at DSV med sine planer om at sælge aktier for 4-5 mia. euro derved går til grænsen af de 10 pct. af aktiekapitalen, som ledelsen er bemyndiget til at udstede uden at bede de øvrige aktionærer om lov.

.\\˙ MarketWire

Jakob Dalskov

Tags:  Shares❯ 

Seneste nyheder

17:55 Europa/lukning: Byggekæde og våbenproducent var yderpoler på grøn dag
17:07 Tirsdagens aktier: Novo trak eliteindeks ned - rekorder til C25 sat på pause
17:00 Tirsdagens obligationer: Lille rentestigning frem mod amerikansk rentemelding
16:22 Citi udpeger ny chipdarling: Analog Devices tager førstepladsen fra Micron
15:49 Vestas-rival stiger for syvende dag i træk: Storbank anbefaler nu "køb"
15:38 USA/åbning: Intel i ny optur i de første handler - indeks på rekordjagt
15:18 Amerikansk industriproduktion havde mere fart på end ventet i august
14:56 Chefstrateg: Fremgang i detailsalget rykker næppe ved lempelsesomfang i Federal Reserve
14:39 De amerikanske forbrugere spenderede lidt mere i august
14:12 Nykredit om amerikansk rentesænkning: Serie af lempelser på 25 basispoint forventes
14:01 USA/tendens: Håb om lavere renter holder humøret oppe - Microsoft belønnes for aktiekøb
13:31 Tysk vindauktion af landmølleprojekter overtegnet for første gang siden 2022
13:26 Europa/aktier: Godt humør frem mod amerikanske tal med chokoladeproducent i top
12:50 Europa/aktier: Godt humør frem mod amerikanske med chokoladeproducent i top
12:34 Mærsk har fragtet gods gennem Rusland trods internt forbud
12:29 Investeringsstrateg peger på favoritter inden ny fase med rentenedsættelser
11:56 Gaspriser stiger fra syv ugers lavpunkt: Højt lagerniveau i Europa før fyringssæson
11:53 Obligationer/middag: Rente i ro forud for temperaturmåling på amerikanske forbrug
11:41 Aktier/middag: DSV i fremgang på efterdønninger men fokus er på Fed
11:26 Roblon tæt på nulresultat i tredje kvartal - fastholder årsprognosen