Kakaoprisen i rekord - dårlig høst smitter af på priserne

Udgivet den 25-03-2024  |  kl. 13:13  |  

Prisen på et ton kakao ligger i et niveau, der ikke er set før.

Mandag middag koster et ton af den elskede bønne over 9000 dollar, hvilket er rekord. Og kakaofutures er steget omkring 50 pct. denne måned alene og er allerede mere end fordoblet i år.

Det skriver Bloomberg News.

Og der er flere ting i ligningen, der får kakaoprisen til at hoppe i vejret: En ringe høst grundet dårligt vejr kombineret med plantesygdomme, der rammer producenterne i Vestafrika, hvor størstedelen af verdens kakao bliver produceret. Oveni er der kun få tegn på, at andre steder kan bidrage mere til den samlede kakaoproduktion.

Mandag middag står et ton kakao i niveauet 9100 dollar eller omkring 62.700 kr. Til sammenligning koster et ton kobber 8866 dollar. Og prisløftet kan fortsætte:

- Chokolade kan være endnu dyrere i påsken 2025, hvis sygdomme i kakaotræer og dårligt vejr forlænger manglen midt i en tid med også høje sukkerpriser, vurderer Diana Gomes, der er analytiker hos Bloomberg Intelligence.

Mens priserne er steget, har spekulanter faktisk trukket sig ud af markedet. Antallet af udestående kontrakter er faldet fra et højdepunkt i slutningen af januar, og investorerne har sat deres investeringer ned til det laveste i et år i den seneste uge. Det tyder på, at fysiske købere har spillet en nøglerolle i prisstigningen, skriver Bloomberg.

Og selvom det ser slemt ud nu, kan forsyningssituationen forværres. EU-regler, der er rettet mod at stoppe produkter, der ødelægger regnskove fra at blive solgt i butikker - kan gøre det endnu sværere for chokoladeproducenter i Europa at sikre sig forsyninger.

.\\˙ MarketWire

Charlotte Mackeprang

Tags:  Natural Resources❯