Kinas aktiemarked er hårdt presset af handelskonflikt

Udgivet den 03-07-2018  |  kl. 12:10  |  

Handelskonflikten mellem USA og Kina har sat sit tydelige præg på de kinesiske aktiemarkeder de seneste uger, hvor kurserne er faldet omkring 10 pct.

Ud over selve konflikten, hvor begge lande har varslet at lægge toldsatser på en lang række importerede varer, er Kinas økonomi desuden presset af en række andre faktorer, påpeger chefanalytiker Allan von Mehren fra Danske Bank.

Han nævner en afmatning i nøgletallene på det seneste, et stigende antal konkurser og en svagere valutakurs for kinesiske renminbi.

- Frygten i markederne er, at en handelskrig kan gøre en blød landing til en hård landing og dermed ramme virksomhedernes indtjening, skriver Allan von Mehren i en skriftlig kommentar.

Kinesiske aktier er faldet omkring 20 pct. siden toppen i januar, og omtrent halvdelen af dykket er sket siden midten af juni, hvor USA og Kina bekræftede deres planer om told.

Til sammenligning er det amerikanske S&P 500-indeks faldet 5 pct. fra toppen i januar, mens det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks er bakket små 6 pct.

På fredag skal toldsatserne officielt træde i kraft fra både Kina og USA's side, og det gælder for begge lande i første omgang varer for 34 mia. dollar.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har dog meldt ud, at han vil lægge 10 pct. told yderligere på kinesiske varer, hvis Kina gør alvor af planerne og pålægger told på varer fra USA. Det vil ramme varer for yderligere 200 mia. dollar.

- Det er der meget, der tyder på, og vi kan således stå med en yderligere eskalering af handelskonflikten i slutningen af ugen, skriver Allan von Mehren.

/ritzau/FINANS

Aske Muff

Tags:  macro❯  Kina❯ 

Relaterede nyheder