Mærsk-aktierne falder tungt på rygte om rederiaftaler med Houthi-bevægelsen

Udgivet den 08-01-2024  |  kl. 15:28  |  
Arkiv: Foto

Mærsk-aktierne falder massivt mandag eftermiddag, efter at Shippingwatch har erfaret, at den seneste tids angreb på skibe i Det Røde Hav allerede har fået de første rederier til at indgå aftaler med den yemenitiske Houthi-bevægelse. Mærsk afviser over for MarketWire at være en del af en aftale.

En række kilder i Mellemøsten med kendskab til forløbet bekræfter imidlertid over for Shippingwatch, at møder har fundet sted i regionen med det formål, at Houthi-bevægelsen lader skibe fra konkrete rederier slippe igennem uskadt.

Og det er oplysninger, der formentlig er årsagen til de massive fald i Mærsk-aktierne mandag eftermiddag, mener analytiker i Sydbank Mikkel Emil Jensen.

Det skyldes at Mærsk-aktierne er steget massivt i tandem med fragtraterne i den senere tid, hvor skibe er blevet dirigeret uden om Det Røde Hav og syd om Afrika i stedet.

- En løsning på situationen i Det Røde Hav kan lynhurtigt betyde, at pristillæg kan blive fjernet, og at rederierne igen kan benytte Suez Kanalen med væsentlige ratefald til følge.

- Det er det kursreaktionen afspejler, siger Mikkel Emil Jensen.

Mærsks B-aktie ligger mandag eftermiddag ved 15.15-tiden 4 pct. lavere i 13.415 kr. Da kursfaldet var størst lå Mærsk-aktien hele 8,4 pct. lavere.

Også det tyske containerrederi, Hapag-Lloyd, er faldet tungt og ligger 7,7 pct. lavere.

Ifølge Shippingwatchs kilder blev de første aftaler indgået i slutningen af december. I en opdatering klokken 14.45 oplyser Shippingwatch dog, at det ikke er de største rederier, der har indgået aftalerne.

Hos Sydbank vurderer Mikkel Emil Jensen derfor, at kursfaldene kan være overgjort.

- Markedet reagerer på de mindste tegn på en løsning, uanset om det er på rygtebasis.

- Men jeg ser ikke det her som en løsning. Det virker umiddelbart ikke som en god løsning, at rederierne skal forhandle med houthierne, siger han til MarketWire.

Han ser heller ikke oplysningerne som udtryk for en varig løsning på problemerne.

- Så jeg synes nok ikke, at aktien burde falde så meget på historien. For rygterne får formentlig ikke så meget effekt, som markedet indregner i kursen, lyder vurderingen.

Over for MarketWire afviser A.P. Møller-Mærsk, at rederiet skulle være en del af en aftale mellem rederierne og Houthi-bevægelsen, der den seneste tid har stået bag en række angreb i området.

- Selvfølgelig laver vi ikke sådan en aftale, oplyser Mærsk.

.\\˙ MarketWire

Jakob Dalskov

Tags:  Shares❯