Mærsk kan blive hjulpet af tidlig højsæson spår Jefferies

Udgivet den 13-05-2024  |  kl. 15:24  |  
Arkiv: Foto

Mærsk-aktien har mandag solid medvind på mere end 7 pct. til det højeste niveau siden februar efter en markant stigning i SCFI-containerrateindekset.

Yderligere vurderer finanshuset Jefferies, at en tidligere højsæson kan understøtte fragtraterne langt ind i andet kvartal.

Det skriver finansmediet Marketwatch, efter at fredagens opgørelse af rateindekset Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), der måler spotpriserne på containerfragt fra Shanghai til en række destinationer verden over, viste en stigning på 18,8 pct. til 2305,79 point.

Det er det højeste niveau siden september 2022 og en stigning på 72 pct. siden midten af december.

Opturen for fragtraterne siden midten af december har været drevet af omlægningen af trafikken væk fra det uroplagede Røde Hav og syd om Afrika på grund af de Houthi-ledede angreb på forbipasserende skibe.

Omvejen, der tilføjer mange tusinde kilometer til fragtruterne, vil sandsynligvis forblive på plads i år, vurderer Jefferies analytikere, der anslår, at 90 pct. af de store containerskibe på de berørte ruter bliver omdirigeret syd om Afrika.

Markedet for containershipping er stramt afbalanceret og sårbart over for chok, vurderer Jefferies analytikere, der pointerer, at 2024 indtil videre har udviklet sig "exceptionelt" drevet af stram skibskapacitet.

Konflikten i Det Røde Hav har understøttet fragtraterne til gavn for containershippingrederierne, der ellers kæmper med et højt udbud af nye skibe.

- Stærkere handelsstrømme og længere afstande har ophævet meget af nybygningsleverancerne, hvilket efterlader sektoren tæt på afbalanceret på tærsklen til højsæsonen, der begynder nu, skriver Jefferies ifølge Marketwatch.

Højsæsonen, hvor mange varer til at lægge under juletræet sendes fra Østen til Vesten, strækker sig normalt fra juni til september, men den er startet tidligere i år, da der bliver kæmpet om kapaciteten, hvilket ifølge Jefferies analytikere sandsynligvis vil understøtte fragtraterne langt ind i andet kvartal.

Den tidlige højsæson kan dog også betyde en hurtigere afslutning, vurderer analytikerne fra Jefferies, som gentager anbefalingen "køb" for Mærsk-aktien.

- Så den næste pause på markedet kommer sandsynligvis i sensommeren, og med den en dyb korrektion i fragtraterne på grund af den større flåde, der venter, skriver analytikerne.

.\\˙ MarketWire

Jakob Due Jakobsen

Tags:  Shares❯ 

Seneste nyheder