Mandagens aktier: GN-opjustering gik klart igennem

Udgivet den 29-07-2013  |  kl. 17:02  |  

Det danske aktiemarked kunne åbne ugen i plus mandag, hvor stigningen tog til dagen igennem. Helt til tops kravlede GN Store Nord, da markedet ingen problemer havde med at høre selskabets markante opjustering af forventningerne til 2013.

Samlet endt endte det toneangivende C20 Cap-indeks med en stigning på 0,4 pct. til 589,38. Dagen var uden større nøgletal, om end der kom let positivt nyt fra USA, hvor antallet af igangværende bolighandler faldt en smule mindre end ventet i juli.

Svært positivt nyt var meddelelsen fra GN Store Nord, der to uger før sit regnskab for andet kvartal kunne glæde sine aktionærer med en solid opjustering for høreapparatdivisionen Resound. Der var forventet modvind for divisonen i form af konkurrence og reformeringer af støtteordninger. I sidste ende har Resound dog haft vinden i ryggen, ikke mindst grundet sit eget højprisprodukt Verso.

- Vi var måske en smule konservative, da vi gik ind i 2013, fordi vi så en del konkurrence og nye produktlanceringer i high-end kategorien fra stort set alle vores konkurrenter. Samtidig var der ændringer på tilskudsordninger i et par europæiske lande. Heldigvis har Verso gjort det ekstremt godt i markedet, og nok endnu bedre, end vi havde turdet håbe på, sagde Michael Bjergby, ansvarlig for blandt andet kommunikation og IR hos GN, til Ritzau Finans.

Dermed ser selskabet en organisk omsætningsvækst i høreapparatsdivisionen, Resound, på 7 pct. mod tidligere moderate 4-6 pct. Driftsresultatet, EBITA, ventes nu at stige til over 825 mio. kr. fra tidligere 775 til 825 mio. kr.

Da forventningerne til headset-divisonen Netcom fastholdes venter GN Store Nord, at den samlede forretning vil vokse organisk med mere end 11 pct. mod tidligere 9-12 pct. Forventningerne til driftsindtjeningen, EBITA, eksklusive omkostningerne til spareprogrammet SMART er nu mere end 1230 mio. kr. mod tidligere 1190-1280 mio. kr.

- Generelt set er der ikke meget, der tyder på en vending på høreapparatsmarkedet under et, så det må efter min mening betyde, at de andre halter efter GN Store Nords vækst. Opjusteringen må dermed tages som udtryk for en stærk intern eksekvering, hvor GN er begyndt at få nogle af de markeder, hvor der har været lidt problemer med distributionskanalerne, op at køre, vurderer Alm. Brand Markets GN-analytiker, Michael Friis Jørgensen, over for Ritzau Finans.

Opjusteringen sendte GN Store Nords aktie op med 6,1 pct. til 114 kr., og det dryppede også på degnen, William Demant Holding, der steg med 1,9 pct. til 489,10 kr.

Transportkoncernen DSV, der for alvor skyder den danske regnskabssæson igang tirsdag, faldt med 0,2 pct. til 144,70 kr. Analytikerne ser risiko for en svag udvikling og venter, at DSV skal arbejde meget hårdt for at nå sine forventninger til hele året.

I de seneste uger er aktien blevet nedjusteret hos flere børshuse, mens Handelsbanken mandag hævede sit kursmål til 180 kr. fra 170 kr. per aktie.

- Jeg venter ikke, at der vil være tale om et stort ryk fremad indtjeningsmæssigt, og det er DSVs største udfordring i øjeblikket, sagde DSV-analytiker hos Sydbank, Jacob Pedersen, til Ritzau Finans i sidste uge og fortsatte:

- De er allerede omkring 50 mio. kr. bagud fra første kvartal. En del af det skal hentes i tredje og fjerde kvartal, fordi man har en prognose, der siger, at man skal tjene mere i år. Så de får svært ved rigtigt at overraske positivt, og markedet er bare heller ikke forrygende godt.

Målt på medianen venter analytikerne ifølge estimater indsamlet for Ritzau Finans af SME Direkt en omsætning i kvartalet på 11.729 mio. kr. mod 11.372 mio. kr. i andet kvartal 2012, mens driftsresultatet, EBITDA, ventes at lande på 818 mio. kr. i kvartalet og EBIT på 666 mio. kr. I samme periode sidste år landede de poster på henholdsvis 819 og 687 mio. kr.

A.P. Møller - Mærsk-aktierne svingede mellem plus og minus mandagen igennem. B-aktien sluttede uændret i 44.000 kr. Det på trods af, at fredagens tal fra Shanghai Shipping Exchange for spotraterne mellem Asien og Europa var positiv læsning. Raterne på ruterne steg med 120 dollar i ugen, der sluttede fredag, svarende til 9,7 pct. Det op til nye, varslede ratestigninger med effekt fra 1. august.

- Det er helt afgjort et godt datapunkt, men nu er det meget afgørende, at raterne kan fortsætte stigningerne i denne uge, for så er der noget at give af. Vi har set, hvor skrøbeligt markedet er, så man skal ikke sælge skindet, før bjørnen er skudt. Tidligere i år forsøgte rederierne at presse en ratestigning igennem kort efter en anden, og der mislykkedes det, siger Jacob Pedersen, Mærsk-analytiker hos Sydbank, til Ritzau Finans.

Uden for C20 Cap-indekset faldt Brøndbyernes IF Fodbold med 2,8 pct. til 3,08 kr. efter weekendens nederlag til Sønderjyske. Parken Sport & Entertainment faldt 0,6 pct. til 81 kr., efter at FC København tabte til FC Midtjylland.

/ritzau/FINANS

Bertil Barkholt Fruelund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk


Relaterede nyheder