Mandagens aktier: Novo og Mærsk medvirkede til pænt plus

Udgivet den 30-01-2023  |  kl. 17:06  |  
Arkiv: Foto

Stigninger til sværvægtere som A.P. Møller-Mærsk og Novo Nordisk medvirkede mandag til at sende det danske aktiemarked højere, selv om blandt andet ISS og Bavarian Nordic var i modvind.

Desuden var udviklingen i resten af Europa noget mere afdæmpet, men uden at det stod i vejen for en pæn optur herhjemme.

- Flere af de øvrige europæiske markeder er steget 5-10 pct. i år, men det danske marked kører lidt sit eget løb, konstaterer Ole Kjær Jensen, afdelingsdirektør i Sydbank.

C25-indekset lukkede med en gevinst på 0,6 pct. til 1701,23, og kravlede dermed i et plus på 0,04 pct. for 2023.

TRYG FÅR NY TOPCHEF

I toppen af C25 steg Novozymes og Mærsks B-aktie henholdsvis 2,4 pct. til 355,10 kr. og 2,3 pct. til 14.775 kr. tilsyneladende uden bagvedliggende nyt.

Nyt var der til gengæld fra Tryg, der kunne fortælle, at forsikringskoncernens topchef, Morten Hübbe, har meddelt, at han stopper til sommer. Det sendte indledningsvist aktien ned.

Ved lukketid var Trygs bevægelse dog nærmest gået i sig selv igen, og aktien sluttede 0,1 pct. lavere i 155,95 kr. efter en overgang at have ligget så lavt som 152,75 kr.

Hübbes afløser bliver Johan Kirstein Brammer, der hidtil har været kommerciel direktør hos den danske forsikringskoncern. Han indtager den nye post 1. juni 2023.

BAVARIAN I MODVIND

Helt i bunden af det danske eliteindeks endte Bavarian efter et dyk på 7,8 pct. til 220,40 kr.

Børsen stillede mandag skarpt på en afstemning i en rådgivningskomité torsdag i USA. Her det enstemmigt vedtaget af anbefale de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, at alle vacciner i USA's vaccineprogram skal opdateres, så de har samme indhold som de bivalente vacciner fra selskaberne Pfizer og Moderna. De opdaterede versioner beskytter mod nye virusvarianter.

Men anbefalingen kan gøre det vanskeligt for Bavarian Nordic at opnå godkendelse for sin vaccine abncov2, da det ikke er en bivalent vaccine, skrev Nordeas medicinalanalytiker Michael Novod i et notat ifølge Børsen.

Med i bunden af det danske aktiemarked var mandag også ISS. Servicekoncernen dykkede 2,5 pct. til 148,75 kr. oven på en sænket anbefaling til "neutral" fra "køb" hos UBS.

NOVO STEG OP TIL REGNSKAB

Demant kunne modsat glæde sig over en løftet anbefaling hos Svenska Handelsbanken. Her er anbefalingen blevet hævet til positive "outperform" fra neutrale "market perform".

Aktien i Demant steg behersket med 0,2 pct. til 193,40 kr.

For Novo Nordisk endte mandagen med et plus på 1,4 pct. til 961,50 kr.

- Vi står foran en stor regnskabsuge både i USA, og herhjemme, hvor der kommer regnskab fra Novo og Ørsted onsdag, og DSV, Nordea og Danske Bank på torsdag. Så der kommer gang i den i Danmark, og så kommer centralbankerne på banen med rentemøder onsdag og torsdag, opsummerer Ole Kjær Jensen.

Novos fremgang kom på trods af en sænket anbefalingen til "hold" fra "køb" hos Jyske Bank. Modsat hævede finanshuset DNB Markets sit kursmål til 1130 kr. fra 970 kr. - fortsat med anbefalingen "køb".

Rockwool, der fik hævet sit kursmål til 2300 kr. fra 1800 kr. hos den britiske storbank HSBC, faldt ikke desto mindre 0,4 pct. til 1937 kr.

For FLSmidth startede ugen lovende efter et hævet kursmål til 365 kr. fra 310 kr. hos RBC, der gentager anbefalingen "outperform". Aktien steg 1,8 pct. til 294,50 kr.

SKAKO NÆRMER SIG SALG AF DRIFTSAKTIVITETER

Blandt sidepapirerne var der fokus på industrivirksomheden Skako, efter at ledelsen fredag underskrev en ikke-bindende hensigtserklæring om frasalg af alle sine driftsaktiviteter.

Aftalen er indgået med Zefyr Invest IV, der har indikeret en pris på aktiviteterne på 271 mio. kr., svarende til cirka 87,24 kr. per aktie. Det svarer til en præmie på 7,7 pct. i forhold til Skakos lukkekurs torsdag.

Skako, der har til hensigt at udlodde nettoprovenuet til aktionærerne for efterfølgende at lade sig afnotere fra børsen, faldt dog 4,8 pct. til 79 kr.

.\\˙ MarketWire

Jakob Dalskov

Tags:  Danmark❯  Market Close❯  Shares❯