Mandagens internationale avisuddrag med HSBC, Prada, Grækenland

Udgivet den 23-02-2015  |  kl. 08:07  |  

FINANCIAL TIMES ( WWW.FT.COM ):

HSBC TOPCHEF DEL I SKANDALE OM BANKENS SKATTEFORHOLD

Ledende topchef i HSBC Stuart Gulliver er personligt blevet involveret i bankens omfattende skattelys skandale. Gulliver anklages for at have skjult millioner af dollar i et firma fra Panama gennem dets private schweiziske bank. (HSBC CHIEF GULLIVER PULLED INTO BANK'S TAX SCANDAL)

MÆRSK FORBINDES MED BRASILIENS STØRSTE KORRUPTIONSSAG

I Brasilien kører landets hidtil største korruptionssag, der involverer landets statsejede olieselskab Petrobas. Multinationale firmaer forbindes i stigende grad med sagen. Sidste år lød det, at Mærsk skulle have betalt bestikkelse igennem et mæglerfirma, hvilket nu igen er kommet frem efter et vidnes udsagn i sagen. Anklagerne benægtes af det danske selskab. (MULTINATIOANLS FACE SCRUTINY ON PETROBAS)

PRADA MÆRKES AF FÆRRE ASIATISKE LUKSUSFORBRUGERE

Det italienske modefirma Pradas salgstal faldt i sidste halvdel af 2014 i Asien som følge af et svagere marked. Selskabet er påvirket af en generel trend i faldende efterspørgsel for luksusvarer af kinesiske forbrugere. Firmaer som Ralph Lauren og Gucci er også blevet mærket af udviklingen. (TOUGH ASIA CONDITIONS TAKE TOLL ON PRADA)

GRÆKENLANDS REFORMFORSLAG TIL EVALUERING

Mandag ventes Grækenland at sende EU et mere detaljeret forslag til omplanlægning af landets gældssituation. Det skal besluttes hvorvidt den nuværende låneaftale, der oprindeligt slutter søndag, kan forlænges til juni. Hvis EU og IMF ikke godkender det græske forslag, har eurozonens finansministre besluttet at mødes tirsdag. (GREECE SCRAMBLES TO SEND DRAFT REFORMS EU INSTITUTIONS)

WALL STREET JOURNAL ( WWW.WSJ.COM ):

USA RUSTER SIG MOD CYBERANGREB

Det omfattende cyberangreb rettet mod Sony i november 2014 har afdækket et svagt samarbejde mellem den amerikanske regering og firmaer. Det har nu fået den amerikanske regering til at ændre på sin praksis af håndtering af hackersager. Dette omfatter blandt andet øget informationsdeling og etablering af et nyt efterretningscenter. (SONY, U.S. AGENCIES FUMBLED AFTER CYBERATTACK)

AMERIKANSKE HAVNE GENOPTAGER ARBEJDET

Havne på den amerikanske vestkyst genoptager nu arbejdet, efter at de har stået stille som følge af diskussioner over arbejdsmarkedskontrakter. Dog anslås det, at der vil gå tre måneder før, man er tilbage til en normal situation. Sagen går helt tilbage til november, hvor fagforeninger stoppede med at sende nok arbejdere til havnene. (WEST COAST PORTS FACE SEVERAL MONTS' BACKLOG)

VIL FALDENDE OLIEPRISER SKUBBE PRISEN TILBAGE OP?

De faldende oliepriser har betydet en stigning i den amerikanske efterspørgsel på mere benzinslugende køretøjer, desuden så man i 2014 den største stigning af antal kørte kilometer i landet. Des mere priserne falder jo mere vil efterspørgslen stige, hvilket kan føre til stigende priser. Dette understreger markedets uforudsigelighed, dog vurderer få eksperter at efterspørgslen vil stige hurtigt nok til at kunne vende priserne. (OIL'S PLUNGE COULD HELP SEND ITS PRICE BACK UP)

THE GUARDIAN ( WWW.GUARDIAN.CO.UK ):

FØRSTE FALD NOGENSINDE I FAIR TRADE SALG

Salget af Fair Trade varer er faldet for første gang siden certificeringssystemet startede for tyve år siden. Det faldende salg afspejler forbrugeres modvilje for at betale ekstra, og at de i stigende grad vender sig mod discount supermarkedskæder som Aldi og Lidl, der har langt færre Fair Trade varer end andre kæder. (FAIRTRADE SALES FALL FOR FIRST TIME IN FOUNDATION'S 20-YEAR EXISTENCE)

BRITISKE BANKBONUSSER MØDER KRITIK

Britiske bankbonusser vurderes til samlet at nå over 100 mia. pund siden finanskrisen i år, hvilket møder kritik af den britiske Robin Hood Tax Campaign. Kampagnen appellerer til en reformering af den finansielle sektor, der inkluderer fokus på bankernes skatteforhold. (UK FINANCE BONUSES TO TOP £100BN SINCE FINANCIAL CRISIS)

BRITISKE TOPPOLITIKERE ANKLAGES FOR MAGTMISBRUG

To af Storbritanniens tidligere udenrigsministre, Jack Straw og Malcolm Rifkind, anklages for at have misbrugt deres politiske magt mod betaling. Begge afviser anklager om at have brudt parlamentariske love. Sagen rejser debatten om hvorvidt parlamentsmedlemmers bør kunne have jobs ved siden af, der gør det muligt for dem at lobbye og påvirke lovgivning i deres personlige, økonomiske interesse. (JACK STRAW AND MALCOLM RIFKIND FACE 'CASH FOR ACCESS' ALLEGATIONS)

/ritzau/FINANS

Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

Seneste nyheder

17:44 Europa/aktier: Rockwool endte i toppen af let stigende Stoxx 600
17:05 Trump Medias revisor anklages for omfattende svindel af de amerikanske børsmyndigheder
17:04 Fredagens aktier: Positiv ugeafslutning efter jobtal, regnskaber og Rockwool-opjustering
17:02 Fredagens obligationer: Rentefald tiltog i styrke efter jobtal fra USA
16:15 Rockwool i stærk start på 2024: Estimaterne skal op, mener Jyske
15:32 USA/åbning: Jobtal giver ekstra vitaminboost til amerikanske aktier fra børsstarten fredag
14:57 Økonomer om amerikanske jobtal: Opbremsning er et skridt i den rigtige retning
14:54 Valuta: Dollar svækkes efter opbremsning i jobskabelsen i USA
14:37 C25 går lodret op og renter ned efter svage jobtal fra USA
14:35 Amerikansk rapport viser lavere jobskabelse og lønstigninger end ventet
14:00 USA/aktier: Apple står til stor gevinst fra start - jobtal er dagens joker
13:49 Rockwool opjusterer forventningerne til 2024 efter stærkt kvartal
13:17 Pandoras bestyrelsesformand sælger aktier for knap 5,7 mio. kr.
13:04 Ørsteds bestyrelsesformand købre aktier for knap en halv mio. kr.
13:01 Novo Nordisk og Mærsk stopper samarbejde med Copenhagen Pride
12:48 Europa/aktier: Danske selskaber i top og bund i stigende Stoxx 600
12:22 Obligationer/middag: Renterne er trukket lidt ned før jobtal fra USA
11:49 Danske Banks aktie presses ekstra af skuffelse over kommentarer om aktietilbagekøb
11:48 Aktier/middag: Danske Bank og Novo trækker C25 i rødt
10:49 ALK's topchef om optimeringsplan: Skal sikre råderum til investeringer og bedre bundlinje