Nordnet: Danske investorer lånte mindre til aktier i 1. kvartal

Udgivet den 08-05-2010  |  kl. 09:22  |  

De i forvejen internationalt orienterede danske private investorer investerer i stadig større omfatning uden for landets grænser, en udvikling som kan ses som en måde at sprede risikoen på. Det viser Nordnet Investorbarometer, hvor man blandt andet også kan læse at danskerne nærmer sig svenskerne og finnernes niveau for lån til aktiekøb.

Nordnet Investorbarometer - undersøgelse af forskellene i Norden Nordnet har undersøgt forskellene på investeringsmønstre i de nordiske lande i perioden Q4 2009 og Q1 2010. I undersøgelsen indgår statistik fra Danmark, Norge, Sverige og Finland. Blandt andet gøres der rede for forskellene i udlån til investeringer, forholdet mellem kontanter og investerede midler i beholdningen samt hvilke aktier som private investorer i de forskellige lande har investeret i. Undersøgelsen baseres på statistik fra Nordnets ca. 310.000 konti.

- Når det gælder de danske private investorer, ser vi en generel tendens til en større forsigtighed med en belåningsgrad, som ligger nogenlunde på niveau med de svenske og finske investorers. Samtidig ser vi en større grad af investering i udlandet, hvilket kan ses som en måde at sprede risikoen på, siger Max Gandrup, Country General Manager Nordnet Danmark.

Danskerne, som ellers traditionelt set har været meget mere risikovillige end svenskerne og finnerne, er nu nede på næsten samme niveau som dem. Nordmændene er også i dette kvartal Nordens mest risikovillige, når det gælder lån til aktier.

 

- Den imponerende kursudvikling i perioden kan ses som en fortsat modreaktion på finanskrisens kraftige kursfald. Men mange investorer er nu usikre på om stigningerne kan fortsætte i samme takt, og det giver en helt naturlig trang til at skrue ned for risikoniveauet, siger Max Gandrup, Country General Manager for Nordnet Danmark.

Belåningsgrad pr. snitdepot pr. kunde  er 5,23 pct. i Danmark mod 7,87 i Norge og 3,82 i Sverige.

Uanset hvilket nordisk land man ser på, er der en særlig forkærlighed for hjemlandets selskaber.

 

Danskerne foretrækker Vestas, Danske Bank og DSV. I Sverige og Finland banker hjertet for de klassiske telekom-konkurrenter Ericsson og Nokia, mens de ellers olietunge nordmænd har clean-tech aktien Renewable Energy Corporation som deres favoritaktie.

 

- Danske Bank-aktien er stadig blandt de danske private investorers favoritter, men mange har alligevel valgt at sælge deres beholdning og inkassere en kursgevinst. Det betyder at Vestasaktien nu har overtaget førertrøjen som den mest populære aktie, siger Max Gandrup.

Danskerne er som sædvanligt nordiske mestre i kunsten at investere uden for landets grænser. 28% af handlerne blev gennemført på andre børser end Københavns Fondsbørs, hvilket er en pæn stigning i forhold til forrige kvartal. Samme tendens kan ses i Sverige, hvor den for landet usædvanligt høje andel på 17% af handlerne blev gennemført på andre markeder end det svenske. Hos nordmændene ser man derimod en vigende tendens. Her er kun ca. halvt så mange handler gennemført uden for landets grænser, som i foregående kvartal.

 

- Københavns Fondsbørs er en lille børs, og det har gjort de danske private investorer bedre til at kigge ud over landets grænser end vore nordiske broderfolk. Dermed sikrer de danske investorer sig en spredning af porteføljen, både på forskellige brancher og forskellige markeder, siger Max Gandrup, General Country Manager Nordnet Danmark.

 

 

Udgivet af: NPinvestordk

Seneste nyheder

17:44 Europa/aktier: Rockwool endte i toppen af let stigende Stoxx 600
17:05 Trump Medias revisor anklages for omfattende svindel af de amerikanske børsmyndigheder
17:04 Fredagens aktier: Positiv ugeafslutning efter jobtal, regnskaber og Rockwool-opjustering
17:02 Fredagens obligationer: Rentefald tiltog i styrke efter jobtal fra USA
16:15 Rockwool i stærk start på 2024: Estimaterne skal op, mener Jyske
15:32 USA/åbning: Jobtal giver ekstra vitaminboost til amerikanske aktier fra børsstarten fredag
14:57 Økonomer om amerikanske jobtal: Opbremsning er et skridt i den rigtige retning
14:54 Valuta: Dollar svækkes efter opbremsning i jobskabelsen i USA
14:37 C25 går lodret op og renter ned efter svage jobtal fra USA
14:35 Amerikansk rapport viser lavere jobskabelse og lønstigninger end ventet
14:00 USA/aktier: Apple står til stor gevinst fra start - jobtal er dagens joker
13:49 Rockwool opjusterer forventningerne til 2024 efter stærkt kvartal
13:17 Pandoras bestyrelsesformand sælger aktier for knap 5,7 mio. kr.
13:04 Ørsteds bestyrelsesformand købre aktier for knap en halv mio. kr.
13:01 Novo Nordisk og Mærsk stopper samarbejde med Copenhagen Pride
12:48 Europa/aktier: Danske selskaber i top og bund i stigende Stoxx 600
12:22 Obligationer/middag: Renterne er trukket lidt ned før jobtal fra USA
11:49 Danske Banks aktie presses ekstra af skuffelse over kommentarer om aktietilbagekøb
11:48 Aktier/middag: Danske Bank og Novo trækker C25 i rødt
10:49 ALK's topchef om optimeringsplan: Skal sikre råderum til investeringer og bedre bundlinje