Norsk centralbank ser renteforhøjelse til marts - norske kr. styrkes

Udgivet den 13-12-2018  |  kl. 11:21  |  

Den norske centralbank, Norges Bank, holdt som ventet fast i en rente på 0,75 pct. ved torsdagens rentemøde - men banken flager nu for en rentestigning til marts.

- Fremgangen i den norske økonomi ser ud til at fortsætte. Der bliver gradvist færre ledige ressourcer i økonomien, og kapacitetsudnyttelsen synes nu at være nær et normalt niveau. Den underliggende prisvækst er nær inflationsmålet på 2 pct., skriver Norges Bank i rentemeddelelsen.

Centralbanken påpeger, at en fastholdelse af renten på det nuværende niveau kan få finansielle ubalancer til at blive bygget op med stigende priser og lønninger. Det vil øge risikoen for et tilbageslag i økonomien.

På den anden side kan en for hurtig rentestigning bremse den økonomiske fremgang, da arbejdsløsheden kan stige og inflationen bliver for lav.

- Usikkerhederne om virkningerne af højere renter taler for at gå varsomt frem, skriver Norges Bank.

RENTESTIGNING TIL MARTS

- Nå vi vurderer udsigterne og risikobilledet, vil styringsrenten mest sandsynligt blive sat op i marts 2019, siger centralbankchef Øystein Olsen.

Hos Sydbank vurderer makroanalytiker Kim Blindbæk, at netop udsigten til fortsat fremgang og knappe ressourcer betyder udsigt til flere renteforhøjelser i Norge.

- Tidligere vurderede Norges Bank, at styringsrenten efter alt at dømme ville blive hævet i løbet af første kvartal 2019. Nu har Norges Bank præciseret udmeldingen. Nu lyder formuleringen, at renten højst sandsynligt bliver hævet på rentemødet i marts 2019. Det er på linje med vores forventning.

- Vi forventer derfor, at Norges Bank hæver renten med 0,25 pct.point til 1,0 pct. i marts 2019. Vi fastholder vores forventning om to renteforhøjelser i 2019, lyder det fra makroanalytikeren.

Den norske kr. blev styrket efter rentemødet til 8,5429 norske kr. per dollar mod et niveau på 8,5700 norske kr. inden.

- Det er sandsynligvis et udtryk for, at flere investorer havde frygtet, at Norges Bank ville nedjustere rentebanen mere end de gjorde.

- Vi vurderer, at udsigten til moderate renteforhøjelser vil kunne styrke den norske krone moderat i det kommende år, lyder det fra Kim Blindbæk.

/ritzau/FINANS

Charlotte Mackeprang

Tags:  Norge❯  Forex❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
9,67%
 
11:20:01

 
6,47%
 
11:20:01

 
5,64%
 
11:20:01

 
2,81%
 
11:20:01

 
1,00%
 
17/06/19

Copytrading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder