Norsk milliardforvalter ser potentiale i grønne aktier: Bunden er ved at være nået

Udgivet den 12-04-2024  |  kl. 12:35  |  

Det har været en svær periode for de grønne aktier, der efter coronadagenes jubeloptimisme vågnede op til en helt anden virkelighed.

Høje renter, inflation og problemer i forsyningskæderne har ramt de milliardstore vindinvesteringer og slået aktiekurserne voldsomt tilbage.

Men nu er der igen lysere tider i vente.

- Vi ser tegn hos nogle af de virksomheder, vi har aktier i, at markedet er ved at nå bunden. Så vi får flere positive signaler.

Sådan lyder det fra Nader Hakami Fard, der er porteføljemanager hos den norske kapitalforvalter Storebrand, der med mere end 770 mia. kr. under forvaltning er blandt nordens største.

Nader Hakami Fard er manager i fonden Global Solutions, hvor han forvalter investeringer i vedvarende energi - heriblandt i Vestas og NKT. Ifølge ham har det været nogle udfordrende år.

- Der har været en konstant tilstand af håb og fortvivlelse i sektoren, siger han i et interview med MarketWire.

Siden toppen i 2021 er den samlede sektor faldet med omkring 60 pct. målt på S&P Clean Energy-indekset. Ser man på enkeltaktierne er Ørsted faldet omkring 70 pct. siden toppen i januar 2021, mens Vestas er nede med knap 42 pct.

- Forhåbningerne var store, og værdiansættelserne var høje. Og som det altid er på markedet, går forventningerne forrest. Og virkeligheden ramte bagefter, siger Nader Hakami Fard.

SEKTOREN HAR TILPASSET SIG

Symptomatisk for den grønne sektors svære vilkår var Ørsted i 2023 nødt til at æde nedskrivninger for knap 30 mia. kr., da inflation, stigende renter og forsinkelser i forsyningskæderne havde gjort det danske selskabs amerikanske projekter markant dyrere end ventet.

Ifølge Nader Hakami Fard ser det nu lysere ud med i hvert fald inflationen og forsyningskæderne. Og mens håbet om snarlige rentenedsættelser ikke er helt så stort som tidligere, betyder renterne ifølge porteføljemanageren mindre nu, end de gjorde tidligere.

- Renterne ér vigtige for sektoren, men virksomhederne har selv gjort meget i denne periode for at tilpasse sig. 2023 var virkelig et år med nulstilling og tilpasning til den nye makroøkonomiske situation, siger han.

Ørsted og flere af de andre store havvindudviklere har blandt andet måtte droppe nogle af de mest risikable projekter, og der er kommet større fokus på et sundt afkast.

- Jeg tror, de fleste vil være enige i, at de virkelig lave renter, vi havde i den periode, måske fremmede en vis dårlig opførsel, vurderer Nader Hakami Fard.

Samtidig har genforhandlinger af aftaler med myndigheder i flere af de amerikanske delstater båret frugt, og der er ifølge porteføljemanageren nu tegn på en større politisk velvilje end tidligere.

MERE REALISTISK NIVEAU

Renterne betyder stadig noget på kort sigt, medgiver han. Ser man på de amerikanske renter og den grønne sektor, er der stadig en tydelig sammenhæng.

Men på lang sigt ser det bedre ud nu, end det har gjort tidligere - navnlig efter at værdiansættelserne er kommet ned på et mere realistisk leje.

- I 2021 var der lagt meget ind i værdiansættelserne, og jeg tror ikke engang, det er sundt, at vi kommer tilbage til de niveauer. Men i en situation, hvor inflationen er på vej ned, vi nærmer os rentesænkninger, og virksomhederne har gjort meget selv, mener vi, at risikoafkastet for sektoren er bedre, end det har været i lang tid, vurderer Nader Hakami Fard.

.\\˙ MarketWire

Christian Iversen Kielberg

Tags:  Shares❯