Novo Nordisk er billedet på en større forvandling af dansk erhvervsliv

Udgivet den 22-01-2024  |  kl. 08:18  |  

Succesen hos medicinalkæmpen Novo Nordisk er billedet på en opsigtsvækkende udvikling i erhvervslivet i Danmark, der er blevet hjemsted for flere verdensledere inden for en række industrier.

Det skriver Børsen.

Ifølge Martin Jes Iversen, der er forsker på Copenhagen Business School, CBS, er der aldrig tidligere set noget i dansk erhvervsliv, der ligner Novo Nordisk i størrelse og betydning, og han peger på at Novo's udvikling, er billedet på en større forvandling i det danske erhvervsliv, skriver avisen.

Danmark er gået fra at være et land kendetegnet ved mange små og mellemstore virksomheder til at være hjemsted for verdensledere, heriblandt Lego, Grundfos, Vestas, GN Store Nord, A.P. Møller-Mærsk og Novo Nordisk.

Udviklingen ses tydeligt, når man kigger på de ti største virksomheder i Danmarks samlede omsætning, målt som andel af bruttonationalproduktet, BNP. På 30 år er den samlede omsætning hos de ti største virksomheder gået fra 20 pct. af BNP, til en samlet omsætning som andel af Danmarks BNP på hele 75 pct.

- Det skifte er efter min opfattelse det største erhvervsstrukturelle skifte, vi har set i dansk erhvervslivs historie. Jeg har kigget på dansk erhvervsliv tilbage til midten af 1800-tallet, og der har ikke været et tidspunkt, hvor erhvervsstrukturen slog sådan en kolbøtte over så kort tid, siger Martin Jes Iversen ifølge Børsen.

At Danmark er blevet hjemsted for flere verdensledere, kan ifølge Martin Jes Iversen blandt andet skyldes indførelsen af EU's indre marked i 1993, der medførte en bølge af fusioner i det danske erhvervsliv.

Samtidig peger forskeren på, at det har været afgørende for udviklingen, at de danske virksomheder har evnet at finde deres egen niche, og at flere af Danmarks største virksomheder har et helt eller delvist lukket ejerskab, hvilket har holdt virksomhederne i landet, skriver avisen.

Originalartikel: Børsen, 22. januar, side 14-15.

.\\˙ MarketWire

Alberte Leonharder Vig