Novo OPTAKT Q3 30/10: Coronaeffekter står igen øverst på dagsordenen

Udgivet den 29-10-2020  |  kl. 12:00  |  
Arkiv: Foto

De fremtidige salgseffekter af coronapandemien er investorernes hovedfokus, når Novo Nordisk gør status for tredje kvartal fredag morgen.

Efter en opjustering for bare tre uger siden er de overordnede tendenser i kvartalet nemlig kendt stof, og opmærksomheden samler sig derfor i højere grad om Novos prognose for fjerde kvartal og eventuelle kommentarer og forudsigelser om udviklingen næste år.

- Fokus bliver at forstå, hvor langvarige lagerjusteringerne er. Forventer de, at det vender rundt og udgør en modvind i 2021, eller har patienterne øget deres lagre mere langsigtet som følge af pandemien, siger Michael Friis Jørgensen, analysechef i Alm. Brand Markets, til Ritzau Finans.

STORE UDSVING

Væksttallene for årets første tre kvartaler vidner om et usædvanligt år, hvor patienter og distributører opbyggede lagre i første kvartal for at sikre, at de havde diabetesmedicin til rådighed, hvis udbruddet af covid-19 skulle trække ud og forhindre receptudskrivning og lægebesøg.

I alt ekstra 2 mia. kr. blev ifølge Novo lagt oven på toplinjen af den grund i første kvartal. Siden blev lagrene så nedbragt lidt igen med 500 mio. kr. i andet kvartal, og Novo havde egentlig regnet med, at lagernedbringelserne ville fortsætte i de efterfølgende kvartaler.

Større nedbringelser blev det dog ikke til i tredje kvartal, og det var baggrunden for, at Novo nu venter en vækst på 5-8 pct. i år mod tidligere 3-6 pct.

Forventningerne indikerer en vækst i fjerde kvartal på mellem minus 1 og plus 11 pct. En sjældent uklar prognose, der dog skal ses i lyset af de store bølgeskvulp året igennem, hvor væksten i første, andet og tredje kvartal har været henholdsvis 14 pct., 0 pct. og 7 pct.

- Man vil helt klart prøve at føle dem lidt på tænderne for at blive klogere på, hvor det lander, og hvad der sker i 2021, vurderer Michael Friis Jørgensen.

NEGATIVE EFFEKTER AF PANDEMIEN

Oven i rammer coronapandemien nemlig også Novo negativt, da rekrutteringen af patienter til nye studier forsinkes, påpeger Alm. Brand-analytikeren.

Derudover har pandemien ført til stigende arbejdsløshed, hvilket i sig selv trykker Novos omsætning i USA, da nogle patienter ryger ud af de arbejdsgiverbetalte sygesikringer.

I forbindelse med halvårsregnskabet - da arbejdsløsheden i USA var på over 10 pct. - fortalte Novo, at det påvirkede de salgskanaler, det sælger igennem negativt, og derfor førte til en lavere gennemsnitlig realiseret pris i den amerikanske forretning.

- Nu ser vi, at arbejdsløshedsniveauet er under 8 pct., og man skulle forvente, at det negative kanalmiks, som vi ved andet kvartal estimerede til at påvirke vores amerikanske forretning negativt med annualiseret 3 pct., nu er lavere. Vi estimerer med omkring 2 pct. på nuværende tidspunkt, sagde finansdirektør Karsten Munk Knudsen i forbindelse med opjusteringen.

KENDTE TRÆKHESTE

Set isoleret på det afsluttede tredje kvartal, så har Novo meldt ud, at væksten i såvel omsætning som driftsresultat blev 7 pct. målt i lokal valuta, og at fremgangen fortsat drives af et solidt momentum i GLP-1-produkterne, Ozempic, Rybelsus og Saxenda, til behandling af diabetes og fedme.

- Så det meste er kendt stof, og det er de finere detaljer, der skal spørges ind til. Bliver vi ikke meget klogere på 2021, så ender det her regnskab som et slags komma efter opjusteringen, og så ser vi i stedet frem mod nye data i fjerde kvartal, siger Michael Friis Jørgensen.

Således har både Novo og konkurrenten Eli Lilly varslet resultater fra studier med nye diabetesmidler inden året er omme. For Novos vedkommende drejer det sig om fase 3-data med en højdosisudgave af Ozempic.

Højdosisudgaven på 2 milligram vil formentlig have større effekt, end den højeste markedsførte dosis af Ozempic på 1 milligram.

Der ventes desuden data fra Lilly fra det første af fem fase 3-studier med et nyt lægemiddel, Tirzepatid, der hvis alt går vel, vil kunne udfordre Ozempic fra 2022.

- Der er tale om data, der vil kunne give et fingerpeg om konkurrencesituationen på markedet, hvor Novo lige nu virkelig er i førersædet. Kommer der nogle ændringer her?

- Og så har vi selvfølgelig det amerikanske valg, hvor Bidens plan "universal health care" sandsynligvis vil være god for Novo, slutter Michael Friis Jørgensen.

/ritzau/FINANS

Nicoline Kjelland

Tags:  Shares❯ 

Relaterede nyheder