Novo: Whistleblower belønnes for tips der førte til millionforlig

Udgivet den 20-05-2020  |  kl. 15:30  |  
Aktie tabel

En whistleblower, der i 2010 gik til myndighederne med oplysninger om, at sælgere i Novo Nordisk misinformerede læger om risici, der fremgik af diabetesmidlet Victozas indlægsseddel, har fået en belønning på 57 mio. kr.

Det skriver branchemediet Medwatch med henvisning til et retsdokument.

Det er en tidligere sælger i Novo, Elizabeth W. Kennedy, der modtager millionbeløbet som tak for oplysninger, der endte i et forlig i 2017.

Novo betalte ved den lejlighed knap 58,7 mio. dollar, eller dengang 366 mio. kr., for at indgå forlig i sagen, men afviste samtidig at have gjort noget ulovligt.

Den tidligere Novo-sælger har fået 18 pct. af et delbeløb på 46,5 millioner dollar, som Novo betalte til den amerikanske forbundsregering og til stater, som havde givet tilskud til Victoza.

Whistlebloweren gik egentlig efter at få 24 pct. af betalingen, men retsdokumenter, som Medwatch er i besiddelse af, viser, at dommeren på grundlag af tidligere sager mente, at 18 pct. var et mere retmæssigt beløb.

Anklagen dengang lød på, at Novo Nordisk over for læger nedtonede risikoen for, at patienter kunne udvikle en særlig form for kræft i skjoldbruskkirtlen, MTC, selv om det var påkrævet sikkerhedsinformation på midlets indlægsseddel.

- Novo Nordisks sælgere gav information til læger, som skabte et falsk eller misvisende indtryk af, at den påkrævede risikobesked om Victoza var fejlagtig, irrelevant eller uvigtig, skrev det amerikanske justitsministerium i 2017, da parterne indgik forlig.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov

Tags:  Shares❯ 

Relaterede nyheder